Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев участва днес в среща

...
Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев участва днес в среща
Коментари Харесай

Кметът Денчо Бояджиев участва в среща на ръководството на НСОРБ с министъра на регионалното развитие

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев взе участие през днешния ден в среща на управлението на Националното съдружие на общините в България (НСОРБ) в Министерството на районното развиване и благоустройство във връзка Закона за ВиК.

На нея по информация от пресцентъра на НСОРБ министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков пое ангажимент да бъде квалифициран нов план на закон за водоснабдяването и канализацията.Той изрази претекстовете на ведомството за нуждата от нова нормативна рамка пред представители на управлението на НСОРБ и изслуша причините на кметовете за минусите на оповестения за следващ път за публично разискване план на Закон, против който НСОРБ основателно възразява още от 2020 година

Министър Шишков призна, че не храни очаквания този вид на проектозакона да бъде импортиран в Народното събрание, поради острите отрицателни мнения, получени от преобладаваща част от заинтригуваните страни и виновните институции и очевидните проблеми, които предизвикат препоръчаните от ведомството текстове.

Заместник-председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Троян Донка Михайлова напомни хронологията на всички опити, заложените и в настоящия законопроект текстове, да бъдат прокарани и осведоми министър Шишков, че представители на общините не са били канени за присъединяване в съвещания на образуваната работна група, нито са били осведомени със заключенията от работата й, въпреки, че в  публикувания пакет от документи тези обстоятелства са пропуснати.                                                                                „ Този законопроект е тежък удар върху локалното самоуправление. Той ни лишава от правото да управляваме собствеността си и не на последно място – изземва пълномощията на общинските препоръки да вземат решения във връзка с ръководството на собствеността на общината “, акцентира Донка Михайлова. Тя изрази общата паника на локалната власт, обвързвана с прокарваните със законопроекта промени:
предпоставеното повишение цената на водата за потребителите, без значение от успеваемостта на сдружението и метода на водоснабдяване;неспазването на законовото условие за осъществяване на разбор и предварителна оценка на въздействието на предлаганите промени.
Кметовете на общини, които взеха присъединяване в срещата с районния министър, сложиха изрично следните претенции:
Законът, в този му тип, да не бъде внасян за разглеждане в Народното събрание;Да бъде изработен сериозен разбор на системата на ВиК от позиция на интереса на българските жители и със ценене правата на българските общините.Да бъде основана междуведомствена работна група за разработване на нов Закон
Проблемите в бранша на водоснабдяването и канализацията са толкоз съществени, че решаването им не е по силите нито на самите сдружения, нито на Асоциациите, нито на общините, нито на страната независимо, показа министърът на районното развиване и благоустройството. Според него главният претекст на Министерство на регионалното развитие да упорства в този миг тематиката да бъде включена в дневния ред на Парламента е опцията в идващите години за възобновяване на инфраструктурата да бъде употребен европейски запас, като той, безапелационен е министърът, няма да бъде задоволителен. Работата на парче до момента не взема решение проблемите в бранша, по тази причина, съгласно него, е належащо намирането на рационален баланс. „ Законът, сигурно, би трябвало да бъде изработен като философия по този начин, че да може да подсигурява и ролята на страната като държавна политика. Общините няма да могат да се оправят сами с тежкия проблем в бранша. Ако без страната ВиК сдруженията или общините би трябвало да заплащат за цялата инфраструктура, която би трябвало да се ремонтира или построи още веднъж, цената на водата ще бъде непостижима за жителите “, показа по време на срещата министър Шишков и добави: „ Тази яма /водоснабдяването и канализацията/ е по-голяма от тематиката с пътищата. Просто не приказваме за казуса, тъй като е подземен и не го виждаме “. Той изрази вяра, че има механизми, с които да бъде избрана ролята на страната по този начин, че тя да поеме както своята отговорност, по този начин и да може повече да оказва помощ, в сравнение с да пречи. Да управляваш този бранш, значи да инвестираш в него, само че и да търсиш резултати за вложенията, съобщи арх. Иван Шишков пред кметовете. Що се отнася до работата на ВиК Холдинга, министърът беше безапелационен: „ ВиК холдингът не работи, тъй като е банка – дава заеми на сдруженията “.

Министър Шишков одобри предлагането на НСОРБ да бъде образувана работна група, която да стартира работа по нов план на закона за ВиК, по този начин, че регулацията да разреши на системата да работи добре за всички. Освен стабилизирането на ВиК операторите, той насочи вниманието и към необлагодетелстваните от естествени запаси общини, за които ВиК услугите не трябва да станат скъпа привилегия. Министърът предложения НСОРБ да излъчи нужния брой участници за включване в работната група, като обърна внимание, че е добре те да съставляват общини с друг профил – общини със независими общински сдружения и такива, които са ги влели в Асоциациите, с актуализирана и амортизирана инфраструктура, с разнообразни източници на запас и така нататък

Представителите на НСОРБ в работния формат, който ще проучва обширно проблематичните моменти в проектозакона за ВиК и ще създаде новия план на закона ще бъдат изпратени на министъра на районното развиване и благоустройството в понеделник /9 януари 2023 г./ и ще бъдат оповестени на уеб страницата на НСОРБ.

На срещата с министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков участваха: Донка Михайлова, заместник-председател на УС на НСОРБ и кмет на община Троян, Димитър Бръчков, член на УС на НСОРБ и кмет на община Петрич, Никола Белишки, член на УС на НСОРБ и кмет на община Панагюрище, доктор Емил Кабаиванов, член на УС на НСОРБ и кмет на община Карлово,  Радослав Ревански, член на УС на НСОРБ и кмет на община Белица, Денчо Бояджиев, ръководител на Конституционен съд на НСОРБ и кмет на община Разград, Неби Бозов, член на Конституционен съд на НСОРБ и кмет на община Сърница, Петър Паунов, член на Конституционен съд на НСОРБ и кмет на община Кюстендил, Васко Стоилков, кмет на община Сливница и член на Конституционен съд на НСОРБ, инж. Ангел Джоргов, заместник-кмет на Столична община, Благой Дончев, заместник-кмет на община Сандански, Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на НСОРБ и Десислава Стойкова, юрист в НСОРБ.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР