Кметът на Община Плевен се срещна днес с група етнически

...
Кметът на Община Плевен се срещна днес с група етнически
Коментари Харесай

Етнически българи от румънското село Извоареле с корени от Плевенския край се срещнаха с кмета Георг Спартански

Кметът на Община Плевен се срещна през днешния ден с група етнически българи от с.Извоареле, областТелеорман, Румъния. Според исторически сведения техните предшественици са от плевенското село Ралево. Те са се преселили в северната ни съседка преди 200 години, спасявайки се от турското господство.Извоарелее учредено като селосизцяло българско население. Днес потомците им, които сасъздалиДружество „ Български корени ” с ръководител АдрианКуне, със съдействието на Фондация „ Бъдеще 2008 ” посещават Плевенския край, с цел да се срещнат с родното място на своите прародители, да научат повече за тях за запазване на българската си еднаквост, обичаи и традиции.


Извоарелевече има контракт за партньорство със с. Обнова, община Левски.

​Георг Спартански срещна представителите наИзвоарелес историята на Плевен и с общи за България и Румъниязнакови събития от Руско-турската освободителна война 1877-78 год. От своя страна той даде обещание пълносъдействие за разкриване на повече информация за далечните им предшественици посредством Регионалния исторически музей – Плевен, както и изрази подготвеност за бъдещо съдействие.

По-късно групата отИзвоарелепосети Панорама „ Плевенска епопея 1877 ”. В утрешния ден следва вълнуваща среща с жителите на кметство Ралево.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР