Кметът на Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис обсъди сътрудничество

...
Кметът на Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис обсъди сътрудничество
Коментари Харесай

Кметът на Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис обсъди сътрудничество с Папската педиатрична болница

Кметът на Кърджали доцент доктор инж. Хасан Азис разиска съдействие с Папската педиатрична болница във Ватикана

 

Делегация от Кърджали, която включва кмета на града доцент доктор инж. Хасан Азис, районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди и преп. Отец Петър Гарена, посети Ватиканската педиатрична болница „ Младенецът Исус “, чиито лекари работят в 20 детски специалности и в 10 болнични отделения.

 

Програмата на делегацията включва и персонална визита при Папа Франциск, като за първи път районни водачи ще се срещнат с главата на Римокатолическата черква. Аудиенцията е персонална и ще се състои в кабинета на папа Франциск.

 

Идеята за срещата е на кмета на Кърджали Хасан Азис, който при запознанството си с българския дипломат разказал за връзките в обитаемоте с разнообразни етноси Източни Родопи.

 

Представителите на Ватикана са показали интерес към положителния етнически модел в България и това е било решаващо за началото на подготовката за визитата.

 

" Кърджали е образец за положително взаимоотношение сред локалната власт, църквата, джамията, жителите. С голям брой начинания - дружно с отец Петър, с районния мюфтия Еминефенди, сме потвърдили, че мирът и разбирателството са основата на отличното развиване на градовете. През годините сме провели разнообразни взаимни начинания, които към този момент станаха част от битието, част от всекидневието на Кърджали, и са образец за отлична етническа приемливост ", изясни Хасан Азис.

 

Делегацията бе посрещната от Н. Пр. Богдан Паташев, дипломат на Република България при Светия трон и Суверенния малтийски медал. Педиатричната болница - институция на Ватикана, е най-голямата детска болница и проучвателен център в Европа, като научните му проучвания са основни за международното опазване на здравето.

 

Болницата „ Младенецът Исус “ е основана през 1869 година, отворена е за пациенти от целия свят, и всяка година приема доста деца, които идват най-вече от най-бедни страни или такива, преживяващи войни.

 

Отправна точка за огромни интернационалните центрове в бранша на опазването на здравето, болничното заведение е основна за лекуване на деца и младежи от цяла Италия и света. По време на визитата в лечебното заведение кметът на Кърджали е провел предварителни диалози и замяна на информация с планове и разнообразни благоприятни условия за съдействие сред Кърджали и Педиатричната болница във Ватикана, по образеца на отличното взаимоотношение и голям брой общи начинания на община Кърджали с Тракийския университет в Одрин.

 

„ Сигурен съм, че във времето можем да установим трайни и отлични връзки за продан на ноу-хау и фрагменти с Ватикана. Медиците в болничното заведение в Кърджали са на международно равнище, имам вяра, че такова съдействие би било потребно и за града ни, и за Ватикана “, сподели кметът Азис.

 

В програмата на делегацията са планувани голям брой срещи с високопоставени представители на Ватикана, на папската базилика „ Санта Мария Маджоре “, в която папа Адриан II приема Св. Св. Кирил и Методий и освещава българската писменост, на огромната Джамия и Ислямския културен център, базиликата „ Сан Клементе “, в която е гробът на Св. Константин Кирил Философ, както и персонална визита при папа Франциск.

 

Кметът, попът и мюфтията ще подарят на папа Франциск имитация на сребърен ключ от Перперикон. Предметът е открит при разкопки преди 20 години в подножието на историческия връх, където се намира средновековната епископия, наричана от локалните Клисе башъ.

 

В утрешния ден в срещите ще се включат основният мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи и представители на основното мюфтийство. Визитата е готова в съгласуваност с Българската православна черква и с Главното мюфтийство.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР