Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов е учен. Допреди да

...
Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов е учен. Допреди да
Коментари Харесай

Кметът на Елин Пелин: Като съседи на Балканите трябва контактуваме от малки

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов е академик. Допреди да завоюва изборите за градоначалник той е доцент в Техническия университет – София, учител по мениджмънт на високите технологии, нововъведения и предприемачество, дълготраен консултант на ректора, научен ментор на клуб „ Информационни и информационни технологии “. В качеството му на кмет доцент доктор Ивайло Симеонов е определен за член на Управителния съвет на НСОРБ от Югозападен район.
Г-н Симеонов, на следващия ден посрещате над 40 ваши сътрудници от Австрия, по какъв начин ще мине денят им?
Посрещаме ги в Елин Пелин за да им покажем по какъв начин една междинна община се оправя със актуалните провокации. Те са избрали Елин Пелин като една от знаковите общини в София област и една от най-проспериращите, несъмнено. Ще бъдат към 50 австрийски кмета. Гостуването им е проведено под егидата на Националното съдружие на общините и по отношение на европредседателството на България. Ще им покажа няколко действия, свързани с обслужването на жители. Ще видят центъра, детски градини, обществен патронаж. Имаме едно дружество „ Битово-комунални действия “, вероятно ще видят и районното хранилище за боклуци.
Най-важният акцент в визитата им въпреки всичко и какво бихте желали те да запомнят от Елин Пелин?
Според мен две неща са главните. Едното е тази активност, обвързвана с комуналната система, която развиваме и надграждаме, тъй като аз като станах кмет нямаше даже един автомобил, сега имаме и мултилифт системи и преден товарач. Има доста техника към този момент. Направихме дружество, което асфалтира, чисти улиците, озеленява, поддържа улици и пътища през зимата. Другото, което желая да видят, е какви предпоставки сме основали за младежите да отглеждат и възпитават децата си в Елин Пелин. Това са детски площадки, детски градини, учебни заведения, спортни уреди, спортна инфраструктура. Във всичко това влагаме, тъй като казусът с демографския срив е явен. Раждаемостта е ниска. Но по-големият проблем са тези, които напущат обитаемоте места и отиват да живеят или в огромните градове, или в чужбина.
Един ден ли ще бъде визитата?
Да.
То ще е част от паралелната стратегия на срещата на високо ниво “ЕС - Западни Балкани”, на която хазаин е министър-председателят Бойко Борисов?
Точно по този начин. В петък, когато беше най-сериозната среща в Европейския съюз, ние в Елин Пелин организирахме среща сред сръбски и македонски общини за сключване на съглашение за партньорство и съдействие в подтекста на развиване на Балканите. Сега още веднъж е в същия подтекст.
В каква степен председателството има отношение към локалната власт?
Вижте, повече от 80% от услугите на жителите се правят в общинската администрация. Като приказваме, че правовата страна е гръбнакът на обществото, ние пък обслужваме по-голямата част от обществото, по-скоро по-големия % от неговата активност. Мисля, че държавното управление доста ясно си е дало сметка, че без добра и хоризонтална, и отвесна съгласуваност с локалната власт, няма по какъв начин да работи обикновено.
Според Вас и Вашите сътрудници дали е сполучлив определеният от нашето председателство приоритет „ Западни Балкани “?
Според мен е сполучлив. Ние сме нации с обща просвета. Имаме доста общи неща посред ни – във връзка с земеделие, селско стопанство, ползи. Специално в Балканите най-важното е да сътворяваме контакти. И то контакти освен сред възрастните, а най-много сред подрастващите, с цел да свикнат още от дребни с културно-историческото ни завещание, с общите ни неща. И колкото по-много се опознаваме, толкоз по-спокойно ще живеем на Балканите. По този метод се основават и бизнес връзки. Ние всяка година с Лесковац – нашият побратимен град в Сърбия, ще вършим най-голямата скара в България. Рощилиада е най-голямата, международна скара и ще е в последната седмица на август месец. Невероятно е. Събират се десетки хиляди хора, с километрични скари отляво и отдясно. Месата са им с необикновено качество. По този метод си сътворяваме чисто човешки връзки. Пращаме наши фолклорни групи и деца да пеят и танцуват там. Те пращат техни деца и самодейци при нас.
Вие в Елин Пелин като че ли унагледявате визията за добросъседство на Балканите!?
Във всички случаи считам, че сме за образец по какъв начин би трябвало да си партнираме със прилежащи страни и общини. Ние се съобразяваме и с политиката на премиера, тъй като тя е в вярна посока. Но ние го демонстрираме във формата на общинско равнище. И мисля, че доста сполучливо на този стадий. Това е и мнението на нашите сътрудници от всички балкански страни. Ние имаме доста положителни връзки с Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния, Турция, Гърция, Русия.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР