Кметът на Благоевград Илко Стоянов коментира разпространена декларация от народните

...
Кметът на Благоевград Илко Стоянов коментира разпространена декларация от народните
Коментари Харесай

Илко Стоянов: Приемам всяко различно мнение, но изключително много държа на истината и фактите 


Кметът на Благоевград Илко Стоянов разяснява публикувана декларация от народните представители от „ Продължаваме промяната “ Владимир Табутов и Андрей Гюров, които приканват общинските съветници да не поддържат предлагането за вдишване на дълг за развиване на парк „ Бачиново “. Той изрече мнение и за изказванията от страна на ръководителя на Общински съвет, че финансирането от Фонд ФЛАГ ще докара до съществени последици за Общината.
„ Приветствам всяко друго мнение, само че извънредно доста държа на коректността, истината и обстоятелствата, по тази причина ще напомня, че двамата депутати гласоподаваха ЗА това да бъде изтеглен дълг от страната в размер на 7, 3 милиарда лв.. Досега не съм си разрешил да изразя мнение, само че защото те дават своето мнение, ще напомня, че Благоевград е част от България. Затова моят зов към тях е, щом поддържат концепцията за надграждане на „ Бачиново “, само че отхвърлят тази за вдишване на финансово обвързване, дано намерят безплатно финансиране от 17 млн. лв. и оказват помощ тя да се реализира. По този метод ще покажат, че обичат Благоевград и вместо да има напрежение, дано отделят 17 млн. лева от тези 7, 3 милиарда лв. “, сподели кметът.
Той акцентира, че е направил всичко допустимо за райониране и благоустрояване на аквапарка и прилежащите му зони, като все още планът е утвърден от Инвестиционния съвет към Фонд ФЛАГ, а това е един голям късмет градът да се развие.
В същото време кметът съобщи, че двамата депутати не са го търсили за среща, а при опит той да инициира такава, Владимир Табутов и Андрей Гюров са отказали.
„ По отношение на ръководителя на Общински съвет – Благоевград, който изрази мнение по време на конференция, че поемането на дълг ще лиши Благоевград от опцията да кандидатства за осъществяване на други планове посредством финансиране ще кажа, че всеки има право на мнение. Тук обаче желая да посоча някои обстоятелства, свързани с едно предходно ръководство на града, известно като модела „ Тасков – Камбитов “. Тогава бяха теглени заеми от Търговска банка и Тасков бе един от знаменосците на всичко това. По това време той не се притесняваше от кредитния рейтинг, от лихвени проценти и от това какво ще се случи с Общината. По време на неговото председателство, тогава, бяха взети 2 огромни заема.
Единият е на стойност над 2 млн. лв. и касае ЛЕД осветлението в града, което всички виждаме в какво положение е, само че по-сериозно внимание ще обърна на втория заем, който е в размер на 7, 5 млн. лв.. Забележете - този тежък заем също е взет от Търговска банска. Същият е изтеглен без публично разискване, а може би ръководителят на Общински съвет си е правил лична анкета, в която евентуално 9 от 10 индивида са удостоверили, че желаят това финансово задължение. За тези заеми Община Благоевград плащаше по 296 хиляди лв. всеки месец “, съобщи Стоянов.
Той акцентира, че по неразбираеми аргументи, макар че всичко това е обществено известно, самообявили се водачи на гражданското общество в Благоевград не задават нито един въпрос по отношение на този заем.
„ Отново ще го кажа изрично - дано стане ясно, че в случай че има нещо, на което доста държа, това е истината. А дали ще се осъществя концепцията за реновиране на аквапарка, това е решение на Общински съвет. Аз нямам самоцел и ще приема нещата такива, каквито са “, съобщи кметът Илко Стоянов.
Той разяснява и две оферти, заложени в дневния ред на Общински съвет, касаещи смяна на Общия организационен проект.
„ Те са направени от ръководителя на Общински съвет. Това е безспорен абсурд. Никой с изключение на кмета няма право да предлага изменение на Общ устройствен план и в това отношение Закон за устройство на територията е безапелационен. В член 124 е категорично очебийно, че Общински съвет приема решение за разработване на план за Общ организационен проект по предложение на кмета “, съобщи Стоянов, като прикани жителите да не се подвеждат по празни обещания и незаконосъобразни дейности, които няма да доведат до стремежи резултат.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР