Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства жители и гости

...
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства жители и гости
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград д-р Камбитов: Делото на светите братя Кирил и Методий остави отпечатък върху развитието на европейската цивилизация

Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов приветства поданици и посетители на града във връзка 24 май – Ден на българската култура и просвета и славянска книжовност и празник на Благоевград. С тържествено слово, на площад „ Македония “, доктор Камбитов уважи делото на светите братя Кирил и Методий и техните почитатели. „ Всеки народ има своите мотиви да се гордее с предишното си.

Преди 1163 години се роди българската книжовност. Делото на светите равноапостоли Кирил и Методий остави отпечатък освен върху България и славянските нации. То остави отпечатък върху развиването на европейската цивилизация. Създаването на кирилицата е едно от най-значимите събития в историята на човешката просвета. Светите братя и техните възпитаници ни оставиха скъпо, неизчерпаемо благосъстояние – буквите. Буквите, с които пишем историята, градим сегашното и приготвяме бъдещето. Българската книжовност и просвета, са тези, които ни запазиха през всичките тези епохи, в най-тежките, най-трудните времена. Те са тези, които ни сплотяват и ни дават еднаквост в обединена Европа. Дълбок реверанс пред всички, които са посветили живота си на съхранението, предаването на словото българско! С горделивост можем да повторим думите на патриарха на българската литература Иван Вазов – „ И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книги да четат! “. Честит празник! Бог да пази Благоевград! “ “, сподели кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов.

Програмата във връзка празника стартира с полагане на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий при Национална филантропична гимназия. В церемонията се включиха кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов, националният представител Даниела Савеклиева, регионалният шеф Бисер Михайлов, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник-кметовете Христина Шопова, инж. Емилия Тунева, шеф на дирекция „ Правно-нормативно-обслужване и публични поръчки “ Антония Методиева, представители на Българската православна черква, културни дейци, учители и жители. Цветя бяха положени и от името на евродепутатите от групата на ЕНП в Екологичен потенциал.

Тържествата продължиха с шествие, от два лъча, предвождани от Биг Бенд – Благоевград и Детски духов оркестър към Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград, които се срещнаха на площад „ Македония “.

Историческа възстановка на значими дати от историята на България пресъздадоха във впечатляващ концерт- театър ученици на II ОУ и Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград.

Честванията не престават в 17:00 часа, когато на площад „ Македония “ ще излязат Биг Бенд – Благоевград, Народно читалище „ Никола Вапцаров- 1866 “ и Камерна опера. От 20:00 часа пък на сцената ще се качат Стефан Вълдобрев и „ Обичайните обвинени “. Финал на тържествата ще бъде подложен с илюминации.
 18  17  9  8  1  21  20  19  06  5  4  23  15  12  11  10  22
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР