Kметът на Асеновград д-р Христо Грудев се преклони пред делото

...
Kметът на Асеновград д-р Христо Грудев се преклони пред делото
Коментари Харесай

Стотици жители на Асеновград празнуваха заедно Трети март на площада

Kметът на Асеновград доктор Христо Грудев се преклони пред делото и героизма на смелите воини – мъже и дами – жертвали живота си в името на България. Днес, страната ни отбелязва най-празничната дата в българския календар – 3 март Освобождението на България от османско робство. Българите честват 146 години независимост.

Празничната стратегия в Асеновград стартира с панихида в памет на починалите за Освобождението , отслужена от асеновградски свещеници. Последва поднасяне на венци и цветя на гроба на прапорщик Вишняков, ситуиран в двора на храм „ Св. Димитър “ в града. Възпоменателната гала продължи с минута безмълвие. Официални лица, Божии чиновници и жители коленичиха и сведоха глави, с цел да почетат подвига на героите, починали в името на Родината .

Честването на националния празник на България в Асеновград продължи с тържествени слова, издигане на българското знаме и впечатляващ концерт. Стотици поданици и посетители на града се бяха събрали на централния площад, с цел да отпразнуват дружно днешния празник.

С въздействаща приветствена тирада кметът на общината доктор Христо Грудев се обърна към своите съграждани.

„ Свободата изгря преди 146 години над поробената ни земя, напоена с кръвта на хиляди борци – жадувана и чакана. 3-ти март е ден на благодарност към всички знайни и незнайни синове и дъщери на Майка България. На днешния ден насочваме поглед високо нагоре, където се издига един храбър връх – „ Шипка “. Нашите опълченци демонстрираха на целия свят по какъв начин българинът знае да мре за Отечеството си. Днес, 146 години по-късно, дано учим на българско достолепие децата, внуците и правнуците си, които са днешната и утрешната мечтана от апостолите самостоятелна и благоденстваща Свободна България. Честит празник на Свободата! Да живее България! “.

В словото си кметът напомни, че в никакъв случай не трябва да забравяме предишното и героите си. Трябва да показваме своята благодарност към всички знайни и незнайни воини, жертвали себе си, с цел да я има през днешния ден България. Да бъдем признателни, да съхраняваме полезностите и да обещаем, че ще ги предаваме на поколенията след нас.

Финалът на празненствата във връзка 3-ти март в Асеновград бе подложен от празничен концерт, пъстър от патриотични и фолклорни осъществявания на локални и гостуващи сформира.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР