Кметът на Анкара Мелих Гьокчек подава оставка след 23 години

...
Кметът на Анкара Мелих Гьокчек подава оставка след 23 години
Коментари Харесай

Кметът на Анкара подава оставка под натиска на Ердоган

Кметът на Анкара Мелих Гьокчек подава оставка след 23 години на поста, заяви Франс прес. Причината е натискът от президента Реджеп Ердоган, който се стреми да укрепи властта си и да стегне редиците на партията за изборите през 2019 година

68-годишният Гьокчек е най-дълго управлявалият турски кмет и един от тримата кметове на огромни градове, които отхвърлиха на Ердоган да подадат оставки. Той управляваше Анкара от 1994 година

„ Ако даде Бог, ще събера градския съвет в събота, ще се сбогувам с приятелите градски съветници и ще подам оставката си “, написа Гьокчек в Twitter след среща с Ердоган в президентския замък.

Миналата седмица Ердоган даде ясно да се разбере, че кметът на Анкара би трябвало да се подчини на настояването да подаде оставка.

" Трябва да се направи нужното в къс период “, сподели Ердоган и предизвести, че неговата Партия на справедливостта и развиването ще вземе ограничения против кметовете, които отхвърлят да изпълнят заповедите му.

Кметът на Бурса Реджеп Алтепе също разгласи през вчерашния ден оставката си. Кметът на Балъкесир Едип Угур разгласява изказване за вероятната си оставка.

Кметът на Истанбул Кадир Топбаш, член на президентската партия, подаде оставка през септември след 13 години на поста.

Ердоган, който стартира всеобщи чистки след несполучливия опит за прелом, доста пъти декларира, че някои елементи от партията му са се „ износили “ и би трябвало да бъдат възобновени.

Местните избори са през март 2019 и ще дадат началото на решаваща за турската политика година – през ноември са парламентарните и президентските избори. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР