Кметът Методи Байкушев насрочи публично обсъждане на проекта на бюджет

...
Кметът Методи Байкушев насрочи публично обсъждане на проекта на бюджет
Коментари Харесай

На обществено обсъждане: Община Благоевград представя балансиран бюджет за 2024 г., но с наследен тежък дефицит от 20 млн.лв.

Кметът Методи Байкушев насрочи обществено разискване на плана на бюджет и капиталова стратегия на Община Благоевград за 2024 година на 25 януари (четвъртък), от 17ч. в зала „ 22 Септември “.
Пакетът документи по плана е оповестен на интернет страницата на общината – https://blagoevgrad.bg/static/8134 и съдържа подробна информация за макрорамката на бюджета, финансовата стратегия за 2024 година, плануваните доходи и разноски, положението на общинските финанси, насъбраните отговорности и непозволено изразходвани средства.

Бюджет 2024 отразява политиките и целите, които ще следва и извършва през тази година общината. Акцент е подложен на инфраструктурата (улици, междублокови, села, паркове), образованието и привличането на бизнес, грижата за децата и хората в неравностойно състояние, спорта. Заложени са промени, стабилизиране и резистентност на процесите.

Предложената финансова рамка на бюджета е уравновесена - предстоящите доходи са 45 785 337 лева, а плануваните разноски 43 599 688 лева . Постигнатото позитивно салдо в плана за бюджет е вследствие на усъвършенстване разноските в няколко общински звена, то ще разреши на общината да компенсира част от наследения от предишни години недостиг от над 20 209 868 млн. лева

Заложеното нарастване на личните доходи е вследствие на нараснала събираемост на средствата от предписание с общинска благосъстоятелност, както и на предстоящата актуализация на цените на услугите и таксите.
В разходната част на бюджета за 2024 година са планувани нужните средства за настояща прехрана на общинските действия, за осъществяването на ограничения, планове и обекти от предишни години, както и запаси за минимизиране рисковете при вероятно утежняване на социално-икономическата конюнктура в страната.

Запазено е равнището на разноските за хонорари на администрацията, макар нарастването на минималната заплата. От 826 000 лева на 450 000 лева е понижена дотацията за ФК „ Пирин “, 4 пъти по-малко са заложените за Видеонаблюдение средства, усъвършенствани са разноските за хонорари в Оперативна програма „ Чистота “ и на общинския Приют за животни.

Въпреки това, неналичието на финансова дисциплинираност в последните няколко години слага бюджета на община Благоевград за 2024 година в положение на мъчно реализуем недостиг. Взетите голословни и необезпечени с доходи управнически решения, изразходването на целеви средства не по предопределение и идните заплащания по правосъдни решения, подбудени от дейности на предходни кметове, ще рефлектират върху финансите на общината в идващите няколко години.
Следващия четвъртък кметът на община Благоевград ще показа плана за Бюджет 2024 година и ще направи обстоен доклад за положението на община Благоевград в края на 2023 година и ограниченията, които ще предприеме за стабилизирането й.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР