Кметът Илко Стоянов към творците: Успяхте да върнете емблемата на

...
Кметът Илко Стоянов към творците: Успяхте да върнете емблемата на
Коментари Харесай

С два поредни спиращи дъха концерт-спектакли Ансамбъл „Пирин“ представи най-новия си продукт „Между девет планини“ 

Кметът Илко Стоянов към създателите: Успяхте да върнете емблемата на Благоевград  там, където ѝ е мястото – на върха

Концерт-спектакълът „ Между девет планини “ бе показан на сцена пред многочислена аудитория в Благоевград. 

Умело комбиниране на музика и танц, преплитане на минало и настояще, обичаи и съвремие, провокираха неспирните овации на феновете в зала „ Пейо Яворов “. Специален посетител на събитието бе и кметът на Благоевград Илко Стоянов, който поздрави създателите.

„ Развълнуван съм, както всички вас, с които през днешния ден сме в тази зала. Искам да благодаря на създателите за това, че създадохме един екип, работим като екип. Това са едни гении, които се сплотиха и съумяха да върнат емблемата на Благоевград, там където ѝ е мястото, а точно на върха. Благодаря и на публиката,  на всички в тази зала, тъй като тези хора имат потребност от това самопризнание, което получават през днешния ден от вас “, сподели в част от приветствието си кметът Илко Стоянов. 

Заради големия интерес от страна на феновете на фолклорното изкуство и емблемата на Благоевград – Ансамбъл „ Пирин “, спектакълът бе подложен на сцена в две следващи вечери като част от празничната декемврийска стратегия, която минава под надпис „ Да бъдем дружно на Коледа “. 

„ Между девет планини “ е отдаден на 150 години от рождението на Гоце Делчев и 110 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско господство. Изграден върху няколко картини, спектакълът демонстрира хубостта на песенното и танцово фолклорно завещание на разнообразни етнографски области в България като акцентът пада върху Пиринския край, в очарователно комбиниране с новаторския взор на екипа, основал постановката „ Между девет планини “. Следвайки славната история на ансамбъла, креативният екип: хореография и постановка – Мирослав Димитров, диригент на хора – Латинка Костова, диригент на оркестъра – Валери Димчев, хореограф – Венета Ценова, са основали завладяваща приказност от музика, гласове и танци, запазвайки стила на ансамбъла и непреходните полезности на българския фолклор. Заради сериозния интерес към новия план и като цяло към творчеството на Ансамбъл „ Пирин “ Община Благоевград и управлението на състава възнамеряват „ Между девет планини “ да бъде подложен на сцена през 2023 г. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР