Кметът Димитър Николов подчерта, че това е първата на 100

...
Кметът Димитър Николов подчерта, че това е първата на 100
Коментари Харесай

Откриха в Бургас уникалната изложба Академията като съдба с творби на майстора на портрета проф. Илия Петров

Кметът Димитър Николов акцентира, че това е първата на 100 години такава галерия

Откриха в Бургас неповторимата галерия „ Академията като орис “ на проф. Илия Петров. Тя е събрала на едно място произведения от студентските години, от ранния му интервал и от другите по-късно. В бургаската художествена изложба " Петко Задгорски " участваха областнят шеф Пламен Янев, кметът на Бургас Димитър Николов, ректорът на НХА проф. Георги Янков, шефът на филиала на НХА в Бургас проф. Светозар Бенчев, зам.-ректорът по образователната активност на университет " Проф. доктор Асен Златаров " проф. Севдалина Турманова, Красимира Костова - шеф на Общински исторически музей - Средец, преподаватели от Академията, студенти, художници, ценители на изобразителното изкуство.

Кметът Димитър Николов акцентира, че това е първата на 100 години такава галерия.

„ Всички имаме невероятния късмет в Бургас да се насладим на изложбата “Академията като орис ” с творчеството на огромния български художник проф. Илия Петров. Изключителната експозиция се осъществя от Националната художествена академия взаимно с Държавна организация „ Архиви ”,, Община Бургас и бургаската Художествена изложба „ Петко Задгорски “.  За мен беше същински вълнуващо да видя препълнената зала с преподаватели от Художествената академия, бургаски художници и студенти от филиала на НХА Бургас. Благодаря на проф. Георги Янков и на проф. Светозар Бенчев за опцията тази галерия след София да гостува в града ни. Благодаря им и за филиала на НХА в Бургас, който единствено преди 7 години изглеждаше като наша съвсем невъзможна фантазия “, сподели кметът на Бургас.

 Изложбата е отдадена на 120 години от рождението на проф. Илия Петров,  куратори са доктор Милена Балчева-Божкова и Иво Райков.

" Тази галерия е доста значима, тъй като е образец за повече от година работа и ровене по архивите. Тя е извънредно скъпа. Академията с изключение на просветителна институция е и културна такава. Искаме да присъстваме и да обогатяваме културния небосвод и живот на град Бургас. Замислили сме още две такива доста забавни изложения. Едната е сред НХА и Художествената колекция на цар Симеон и първо ще я създадем в София и по-късно в Бургас. Следващата е във връзка 130 година на Академията – галерия, отдадена на Константин Величков. Надяваме се, че всички ще имате време да разгледате “, сподели при откриването на изложбата ректорът на НХА проф. Георги Янков. 

" Показваме доста любопитен интервал от 10 години от развиването на проф. Илия Петров като студент в Академията ", сподели кураторът д-р Милена Балчева–Божкова.

В изложбата са включени творби на майстора на портрета, определян като един от най-хубавите български живописци. В продължение на година изследователският екип, работещ по плана, насочва вниманието си към един от най-интересните интервали от креативното развиване на Илия Петров – този, обвързван с Художествената академия и първите години след дипломирането му. Първото междувоенно десетилетие има огромно значение в процеса на образуване на художника, заради което откривателите постоянно намират аргументи да не престават да го учат и проучват. 

Важен миг от житейските странствания на Илия Петров е състезанието за учител по живопис в Академията през 1940 година, който той печели в оспорвана борба с редица бележити майстори на четката. С началото на 30-те години на предишния век се затваря една значима страница от развиването на художника. Темите в творчеството му стават все по-социално ангажирани, само че към този момент в друга, неокласическа хармония. 

В изложбата могат да се видят събрани над 40 творби от Музейната колекция на Националната художествена академия, Националната изложба, Художествена изложба „ Елена Карамихайлова “ – Шумен, Дарение „ Колекция Светлин Русев “ – Плевен, Исторически музей – Панагюрище и частни сбирки. С цел обогатяване на историческия роман в експозиционното пространство място намират и любопитни архивни документи от Държавна организация „ Архиви “, Архива на Съюза на българските художници и Архивния фонд на Националната художествена академия. 

Изложбата може да бъде прегледана до 9 март.

Предвидено е и забавно съпътстващо събитие -отворена лекция на куратора на изложбата Иво Райков. Тя е озаглавена „ Илия Петров– Отвъд родното, оттатък другия “ и ще бъде показана на 27 февруари, в 18.00 часа, в Бургаска художествена изложба „ Петко Задгорски “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР