Кметът д-р Цветан Ценков взе участие в организираната днес среща

...
Кметът д-р Цветан Ценков взе участие в организираната днес среща
Коментари Харесай

Община Видин готова да осигури стипендии за студенти по здравни грижи в РУ „Ангел Кънчев“

Кметът доктор Цветан Ценков взе присъединяване в проведената през днешния ден среща за разискване на опцията студенти от Видинска област да се образоват за експерти по здравни грижи в Русенския университет „ Ангел Кънчев “, като организират практиката си в МБАЛ „ Света Петка “ и след дипломирането си останат на работа там за период от 3 години.

Дискусията се състоя по самодейност на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, а задачата бе да се разиска по какъв начин локалната общественост би могла да помогне за реализиране на концепцията. Участие в срещата взеха доктор Ивета Найденова, шеф на МБАЛ „ Света Петка “, Момчил Станков, административен шеф на Филиал Видин на районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “, кметове на общини, ръководители на общински препоръки, общински съветници, представители на просветителни институции и други

Росица Кирова показа самодейността, като изясни, че тя ще се реализира посредством подписване на меморандум сред Русенския университет и МБАЛ „ Света Петка “. Зам.-председателят на Народното събрание поздрави управлението на видинската болница, в лицето на шефа доктор Ивета Найденова и нейния екип, за постигнатия триумф с акредитирането на лечебното заведение, тъй че то да е база за образование на студенти по здравни грижи. Кирова изясни, че концепцията е младежи от област Видин, които имат предпочитание да се образоват за експерти по здравни грижи в районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “, да подписват контракт за работа във видинската болница. За интервала на образование те няма да заплащат семестриални такси, а университетът ще им предложи и опция за гратис прилагане на общежитие. Заместник-председателят на Народното събрание уточни, че в случай че общините в региона провиснал месечни стипендии в размер на 200 лева за такива младежи, това би било спомагателен тласък за тях да се образоват за експерти по здравни грижи и по-късно да се върнат да работят във видинската болница.

Директорът на МБАЛ „ Света Петка “ доктор Ивета Найденова показа разбор на положението на човешките запаси в лечебното заведение. Най-голям е броят на експертите по здравни грижи на възраст от 50 до 60 години – 66 души; единствено трима от работещите в болничното заведение експерти по здравни грижи са на възраст до 30 години; от 30 до 40 години са 7 души; от 40 до 50 години – 49 души, от 60 до 70 години – 46 души, а 7 експерти по здравни грижи са над 70-годишна възраст. „ Ако успеем да притеглим млади фрагменти да работят във видинската болница, би било отлично “, съобщи доктор Найденова. Тя означи, че това ще е добре и за системата на доболничната помощ, където също преобладаващият брой експерти по здравни грижи са в пенсионна и предпенсионна възраст.

Административният шеф на Филиал Видин на районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “ изясни, че университетът приготвя фрагменти по няколко специалности – медицински сестри, акушер-гинеколози, кинезитерапевти и помощник-лекари (някогашната компетентност фелдшер). „ Това са бакалавърски специалности, при които три години е подготовката по доктрина, а четвъртата година от образованието е напълно процедура, която ще бъде провеждана не в Русе, а в болничното заведение в град Видин “, изясни Момчил Станков. Той добави, че искащите да се образоват по здравни грижи ще могат да подадат документи във видинския филиал, тук ще държат и кандидатстудентските си изпити.

За да може в най-скоро време да започва кандидатстудентската акция и още от тази есен първите студенти от Видин да стартират своето образование, е належащо навреме общинските препоръки да вземат решения за разпределяне на една или повече месечни стипендии, уточни Росица Кирова.

Община Видин е подготвена да поддържа самодейността, като даде стипендии за периода на образование на 10 студенти по здравни грижи в районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “, които са подписали контракт след дипломиране да работят във видинската болница. За задачата администрацията ще приготви предложение, което ще бъде импортирано в Общинския съвет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР