Ключовият свидетел на обвинението по наказателното дело на Министерството на

...
Ключовият свидетел на обвинението по наказателното дело на Министерството на
Коментари Харесай

Ключов свидетел по делото срещу Асандж призна, че дал лъжливи показания

Ключовият очевидец на обвиняването по наказателното дело на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати против създателя на Wikileaks Джулиан Асандж – исландският жител Сигурдур Инга Тордарсън, призна, че е измислил показанията си , предава gazeta.ru.

и откакто накара американската страна да повярва, че преди този момент е бил непосредствен помощник на създателя на Wikileaks.

Всъщност неговото „ другарство “ с Асандж се показва в това, че Тордарсън се пробва да събере пари за Wikileaks през 2010 година Скоро по-късно е намерено, че той употребява тази опция, с цел да присвои повече от 50 000 $, принадлежащи на организацията .

В правосъдните документи Тордарсън е посочен просто като „ младеж “ (имайки поради младежкия му външен тип, а не същинската му възраст, защото е на 28 години), а Исландия е посочена като „ страна на НАТО 1 “.

Целта на обвиняването е да покаже, че Асандж е казвал на Тордарсън да прониква в компютри и телефони на членове на Народното събрание и да записва диалозите им. Всъщност

Тодарсън твърди, че в никакъв случай не е проверявал наличието на файловете и че Асандж не е инструктирал и не го е молил да получи достъп до компютрите на други хора.

В обвинителния акт могат да бъдат открити и други подвеждащи доказателства, да вземем за пример изказванието, че Асандж и „ младежът “ са се провалили при взаимен опит за дешифриране на досие, откраднато от банка „ страна от НАТО1 “.
 Администрацията на Байдън упорства Асандж да бъде върнат в Съединени американски щати и съден за шпионаж Администрацията на Байдън упорства Асандж да бъде върнат в Съединени американски щати и съден за шпионаж
Администрацията на новия американски президент Джо Байдън е обжалвала решението на английски съд, който не позволи изгонването на ос...

Тордарсън признава, че става въпрос за добре известно събитие, при което от исландска банка изтича криптирано досие, в което се твърди, че съдържа информация за неплатени заеми, предоставени от Landsbanki.

. В тази връзка Тордарсън разясни, че ключовете са негови лични, получени по време на работа като „ първи избавител в статута на доброволец в екипа за търсене и избавяне “.

„ Асанж в никакъв случай не го е желал за подобен достъп “, споделя Тордарсън.

Той приказва и за връзката си с членове на интернационалните хакерски групи в статута си на модератор на отворения конгрес IRC WikiLeaks.

Оказва се, че Тордарсън преувеличава и за позицията си в WikiLeaks, наричайки се или „ шеф на кабинета “, началник на връзките с обществеността и „ човек номер 2 “ в организацията, или „ виновен за новобранците “. Тордарсън постоянно се обръщал към хакери, с цел да получи достъп до файловете на исландските институции, или ги моли да нападат уеб страници с DDoS офанзиви.
 Джулиан Асандж възнамерява женитба в пандиза Джулиан Асандж възнамерява женитба в пандиза
Джулиан Асандж и партньорката му Стела Морис възнамеряват да се оженят в пандиза, заяви Морис в извънредно изявление за DPA преди 50-тия ро...

В същото време материалите по делото не изясняват за какво WikiLeaks се интересува от офанзива против държавни организации в Исландия. Известно е, че Асандж не е имал недоволства от управляващите в страната и като цяло е работил с членове на Народното събрание за актуализиране на исландските закони за свободата на печата.

Тордарсън признава още, че е откраднал документи от чиновници на WikiLeaks и е копирал наличието на твърдите дискове. Сред тях са документите на гватемалския юрист Рената Авила и самия Асандж.

През август 2011 година Тордарсън изпрати имейл до посолството на Съединени американски щати в Исландия с искане за информация за Асандж.

После му оферират да бъде осведомител по делото против създателя на WikiLeaks.

Прокурорите и ФБР реагират бързо и в границите на 48 часа частен аероплан кацна в Рейкявик с осем сътрудници, които уреждат среща с Тордарсън, както и с исландски прокурори и комисар на държавната полиция.
 Симов: Асандж е другар на България, тъй като разкри работата на Клинтън у нас Симов: Асандж е другар на България, тъй като разкри работата на Клинтън у нас
Съдебният отвод за екстрадиция на Джулиан Асандж е едно от най-важните решения на които ще станем очевидци през нашия къс и плевел ж...

След няколко месеца съдействие ФБР наподобява е изгубило интерес към него. Приблизително по същото време бяха повдигнати обвинявания против Тордарсън за солидна машинация, имитация и кражба, както и полов тормоз на малолетни момчета, които той подмамил или принудил да вземат участие в полови действия.

Според показаната пред съда психиатрична експертиза, Тордарсън е диагностициран като социопат. Експертите стигнаха до заключението, че той не е в положение да се разкая, само че все пак е отговорен за своите дейности.

В същото време, през 2019 година, Министерството на правораздаването на Съединени американски щати реши да „ си върне “ Тордарсън, като му даде статут на формален очевидец против Асанж, против което той получава имунитет от всяко обвиняване.

Генералният прокурор Уилям Бар, назначен от тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, стартира случая, а аргументът му бе, че в случай че американската страна успее да потвърди, че активността на Асандж е незаконна и не е обвързвана с проверяваща публицистика, обвиняванията ще останат непроменени, а по този начин показанията на Тордарсън ще бъдат основни.
 Репортери без граници: Делото против Асанж слага на карта бъдещето на публицистиката Репортери без граници: Делото против Асанж слага на карта бъдещето на публицистиката
Днес в 10:00 ч. окръжният арбитър Ванеса Барайцер от Централния углавен съд в Лондон ще разгласи решението за екстардирането на Джулиан...

През май 2019 година на Тордарсън беше препоръчано съглашение за имунитет, подписано от Келен Дуайър – заместител на Бар, което му даде имунитет против гонене.

Съединени американски щати показаха по-късно, че няма да споделят с Рейкявик информация за закононарушенията, които Тордарсън е могъл да извърши, даже в случай че те заплашват сигурността на Исландия. В същото време Асандж в никакъв случай не е бил обвинен в каквито и да било закононарушения в Исландия.

Междувременно самият Асандж възнамерява да се ожени в английския затвор Белмарш, където е сега, заяви годеницата му Стела Морис пред немската осведомителна организация DPA в събота 26 юни.

Асандж е в положение на неустановеност, откакто екстрадицията му в Съединени американски щати беше отхвърлена от английски арбитър.

Той е упрекнат в приключване на 500 000 класифицирани файлове, съдържащи детайлности за американската военна акция в Ирак и Афганистан през 2010 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР