Ключови договори за изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България бяха

...
Ключови договори за изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България бяха
Коментари Харесай

Теменужка Петкова след подписването на ключови договори за интерконектора с Гърция: Днешният ден е знаков

Ключови контракти за построяването на междусистемната газова връзка Гърция-България бяха подписани през днешния ден в Министерството на енергетиката.

Двете страни подписаха съглашение за определяне на данъчен режим за плана за създаване на интерконектора. На събитието бяха подписани и други контракти за основни задължения и действия по създаване на интерконектора - контракт за заем сред Европейската капиталова банка и "Български енергиен холдинг " ЕАД, съглашения за транспорт на газ и други. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова сподели, че "днешният ден е знаков ", тъй като той ще даде опция да се осъществя този дълго чакан план освен за България, само че и за Югоизточна Европа. По думите й този план ще промени образа на целия район и ще подсигурява енергийната сигурност в района. Според Петкова с подписаните през днешния ден документи планът за построяването на интерконектора сред България и Гърция към този момент е необратим и неговата работа е обезпечена през идващите десетилетия. Тя добави, че реализацията на плана е заложен в управническата стратегия на държавното управление. Този ангажимент ще бъде спазен и комерсиалната употреба на интерконектора ще стане през второто полугодие на 2020 година

Министърът на енергетиката и околната среда на Гърция Константинос Хадзидакис съобщи, че през днешния ден е бил подписан окончателният акт за този обект. Той добави, че реализацията на този план е лишило към 10 години. Според него това закъснение е неприятно и Хадзидакис се надява сходни неща да няма в бъдеще. По думите му реализирането на този план ще окаже има позитивно влияние върху снабдяването с природен газ на България и района. По този интерконектор ще може да се доставя каспийски газ от Трансадриатическия газопровод /TAP/. По него ще има опция за доставка на полутечен газ от Александруполис. Освен това този план е доказателство за положителното съдействие сред България и Гърция.

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов съобщи, че "днес е значим и прекрасен ден за потребителите на природен газ за България и района ". Той добави, че с подписаните през днешния ден контракти се извършват поетите авансово задължения, с цел да се даде началото на строителството на междусистемната газова връзка. По думите му енергийните регулатори на Гърция и България са спомогнали за реализацията на плана, тъй като са основали нужната регулаторна база. Той се надява до една година газовата връзка да влезе в употреба. Според него с помощта на тази газова връзка ще има опция да се сътвори газова борса в България. Тази връзка ще спомогне за диверсификацията на газовите доставки, сподели още Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР