Ключов граничен пункт между Афганистан и Пакистан се отваря отново след девет дни

...
Исламабад, Пакистан – Ключов граничен пункт между Пакистан и Афганистан
Коментари Харесай

Исламабад, Пакистан – Ключов граничен пункт между Пакистан и Афганистан е отворен отново за пешеходен и автомобилен трафик, след като остана затворен за девет дни след размяна на огън между силите за сигурност на двете страни.

Мухамад Анас, служител в област Хайбер в северозападната провинция Хайбер Пахтунхва в Пакистан, където се намира граничният пункт Торкхам, потвърди развитието на Ал Джазира в петък.

„Днес [петък] отворихме граничните пунктове след 7:30 сутринта. Имиграционните и митническите служители пристигнаха, за да възобновят задълженията си както обикновено, и както пешеходният, така и автомобилният трафик бяха разрешени да преминават,” каза той.

Афганистанските власти в провинция Нангархар от другата страна на границата също потвърдиха отварянето на главния пропускателен пункт между двете нации, през който стотици хора и превозни средства преминават всеки ден.


Главно-пропускателният пункт беше затворен на 6 септември след смъртоносна размяна на огън между пакистански и афганистански гранични сили, убивайки най-малко двама афганистански войници и ранявайки няколко други.

Пакистан обвини Афганистан в „изграждане на незаконни структури“ близо до ГКПП и каза, че непровокираната и безразборна стрелба от страна на афганистанските сили е довела до затварянето му.

Управляващото талибанско правителство в Афганистан отхвърли обвиненията и каза, че само ремонтира стар охранителен пост, когато пакистанските сили за сигурност откриха огън по тях.

Талибаните обвиниха Исламабад, че е причинил пречки и закъснения при отварянето на транзитния пункт.

Кари Назим Гул от Общопакистанската асоциация на митническите агенти каза пред Al Jazeera, че затварянето е причинило на търговците загуби на стойност милиони рупии.

„Имахме стотици камиони, наредени на границата. Това повтарящо се затваряне на портата на Торкхам причинява страдание на хора като нас, които се опитват да си изкарват прехраната или тези, които просто търсят да се срещнат със семействата си. Това трябва да сложи край“, каза той по телефона.

Граничните служители казват, че сигурността на граничния пункт е повишена след инцидента със стрелба.

Връзките между Пакистан и Афганистан остават мразовити. Пакистан многократно е обвинявал афганистанските власти в укриване на бойци, принадлежащи към забранената въоръжена групировка Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

Афганистанските власти отричат ​​обвиненията, заявявайки, че не позволяват на никоя въоръжена група да използва територията им за извършване на атаки срещу съседни страни.

През последните месеци TTP, идеологически обвързана с афганистанските талибани, драстично увеличи атаките си срещу пакистанските сили за сигурност.

По-рано този месец, в деня на затварянето на Торкхам, групировката уби четирима пакистански войници и загуби 12 от своите членове при нападение в квартал Читрал в Хайбер Пахтунхва.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР