„Ключът за газовата връзка с Гърция е заровен в самото

...
„Ключът за газовата връзка с Гърция е заровен в самото
Коментари Харесай

БСП: Ключът за газовата връзка с Гърция е заровен в самото финансиране


„ Ключът за газовата връзка с Гърция е заровен в самото финансиране. Ако беше обезпечено по-бъзрото финансиране сред 2014г. и 2018г., може би планът от дълго време щеше да бъде осъществен. “ Това съобщи от парламентарната естрада Драгомир Стойнев , народен представител от ПГ на “БСП за България “, по време на блиц контрола в Народното събрание.

По думите му Европа е изоставила своите клиенти, посредством отпадането на плана “Набуко “ като изясни: „ Тогава се борихме за този план, само че за жалост се избра планът ТАП и контракта, който беше подписан през 2013г. за 1 милиарда куб.м. природен газ от Азербайджан, трябваше да бъде доставен през този интерконектор. Създадохме една институционална работна група, тъй че да се форсира работата, само че за жалост това прословуто финансиране, очевидно страната няма нужните 220 млн. евро, които да бъдат споделени и с Гърците, тъй че да се построи този план “, разяснява социалистът като заключи, че разчитаме на едно финансиране, което е обезпечено през далечната 2018г. Стойнев бе безапелационен, че такова закъснение за 280 километра е неприемливо.

От парламентарната естрада Стойнев изясни, че Гърция към този момент са създали своите хидротестове, а ние в България към момента не сме почнали. В тази връзка той насочи следния въпрос към енергийния министър: „ Кога се планува тези хидротестове да стартират, тъй че в действителност да разберем ще има ли продължаващо закъснение? “, попита социалистът като добави, че каквито и обезщетения да има за забавянето, те не могат да бъдат повече от 14 млн. евро.

„ Въпросният азерски газ в действителност беше контрактуван в далечната 2009г. от президента Първанов и за какво при започване на 2022г. още веднъж приказваме за неизпълнението на същия план? Това е въпрос на по-задълбочен разбор, който следва във времето “, съобщи Владимир Маринов , депутат от парламентарната група на “БСП за България “.

Според него въпросът за резервираните количества за доставка на 1 милиарда куб. м. от 01.01.2021г., които не се извършват и кой ще компенсира България за пропуснатите изгоди още веднъж е тематика на различен разбор.

От парламентарната естрада Владимир Маринов напомни, че на 22.05.2019г. шумно с всички медии, министър председателят по това време господин Борисов, с целия си антураж, е направил първа копка и е разкрил строителната площадка и строителните действия по плана. „ Договорът за осъществяване, обаче, е подписан октомври месец през същата година. Искам да попитам през тези малко повече от 5 месеца по какъв начин тъкмо е реализиран контролът и изобщо имало ли е подобен, и в случай че е имало на какво съображение? “, попита Владимир Маринов енергийния министър Александър Николов. Като допълнение Маринов зададе въпроса дали към днешна дата има постъпило публично заявление от изпълнителя за удължение на периода.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР