Клиниката във Виена, с която страната ни има договор за

...
Клиниката във Виена, с която страната ни има договор за
Коментари Харесай

Нуждаещите се българи отново остават без достъп до белодробни трансплантации

Клиниката във Виена, с която страната ни има контракт за трансплантации на бял дроб на нуждаещите се българи, стопира да работи с чужденци. Причината е липса на потенциал и дефицит на донори, с цел да обслужва вътрешните потребности на страната. Така малко след положителната вест, че след двегодишно спиране млада българка получи трансплантация на бял дроб във Виена, стана ясно, че чакащите след нея няма да имат този късмет.

Белодробни трансплантации у нас не се вършат, а поради неуредени връзки трансплантирането на българи във Виена беше спряно за повече от година и половина, като няколко българи починаха през това време без да дочакат интервенция. От началото на годината договорът с виенската клиника бе възобновен и включваше ангажимент за образование на наши експерти и трансплантации на до 5 българи годишно.

Сега обаче българи още веднъж няма да бъдат одобрявани за трансплантация във Виена.

Договорът на здравното министерство с виенската клиника обаче не е преустановен и образованието на български медици за осъществяването на белодробни трансплантации ще продължи, обясниха от организация “Медицински контрол “, която дава отговор за трансплантациите от 1 април. Оттам обясниха, че не става въпрос за целенасочена политика по отношение на българските пациенти, Виенската клиника стопира трансплантациите за всички жужденци.

Министерството на здравеопазването води диалози и с други клиники в Германия, Холандия и Белгия, които вероятно да поемат трансплантациите на българи, само че горчивият опит от последните години демонстрира, че те не се увенчават с резултат. Преди да възобнови контракта си с Виена страната ни преговаряше и с клиники в Германия и Турция, само че по този начин и реализира триумф.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР