Климатикът се е превърнал в един от най-важните електроуреди за

...
Климатикът се е превърнал в един от най-важните електроуреди за
Коментари Харесай

Как да настроим климатика правилно през различните сезони?

Климатикът се е трансформирал в един от най-важните електроуреди за дома, само че знаем ли по какъв начин да боравим вярно с него? За множеството хора потреблението на такава система не съставлява никаква компликация. Все отново обаче има някои тънкости, които могат да създадат работата на уреда по-ефективна, а сметките за ток - по-ниски. В идващите редове ще изясним няколко въпроса, свързани с вярната употреба на климатиците.

Режим на отопление

Има няколко неща, на които би трябвало да обърнете внимание при потребление на климатика в режим отопление: градусите, въздушната бликам и мощността. За разлика от по-старите системи, редица съвременни технологии към този момент разрешават да насочвате въздушния поток в разнообразни направления по едно и също време. Такива да вземем за пример са някои модели, които можете да закупите от уеб страницата eclima.bg.

И по този начин, функционалността за отопление нормално е обозначена на екрана на отдалеченото с иконката слънце. На британски език се назовава „ heat “.

Да стартираме оттова, че през есенно-зимния интервал температурата в стаята не би трябвало да пада под 22 градуса или да надвишава 25 градуса. Това е значимо конкретизиране, защото разликата в температурата вътре и на открито няма да е изключително огромна, което ще разреши на машината да изразходва по-малко електрическа енергия. Това също ще се отрази удобно на вашето здраве, като се има поради, че не е потребно да стоите на 30 градуса у дома, когато на открито е под 10.

В никакъв случай не оставяйте климатика да работи на 30 градуса, тъй като това освен няма да усъвършенства успеваемостта му, само че и ще усили разхода на електрическа енергия.

Когато не сте си вкъщи, настройте вентилатора на автоматизиран режим, с цел да позволите на системата сама да контролира мощността. Препоръчително е да намалите температурата на 18-20 градуса.

Когато се приберете, може да включите вентилатора на втора или трета степен, което ще обезпечи по-бързо стопляне на въздуха. След като се доближи желаата температура, намалете скоростта на вентилатора на първа или втора степен. Имайте поради, че колкото по-дълго време се употребява оптималната мощ, толкоз по-често системата ще превключва на размразяващ режим (по-познат като дефрост).



Въздушната бликам би трябвало да е ориентирана към пода, с цел да може топлината да се разпределя отмерено в помещението (както знаете, топлият въздух се издига нагоре). Имайте поради, че в случай че вземете подов климатик, част от въздушния поток автоматизирано ще бъде ориентиран нагоре към тавана.

Преди лягане превключете на по този начин наречения „ нощен режим “, който разрешава на уреда да работи по-тихо, без да ви пречи на съня.

Друго значимо конкретизиране е да не изключвате климатика през отоплителния интервал, изключително в случай че разполага с инверторна технология. Изключването на системата през нощта или когато не сте у дома ще попречи на машината да поддържа заложената от вас температура.

Когато още веднъж бъде включена, тя ще би трябвало да работи на доста високи обороти, с цел да навакса пропуснатото, заради което ще изразходи по-голямо количество сила. Това би могло да скапе системата по-бързо, както и да докара до по-високи сметки за ел. сила.

Ако смятате, че в стаята е прекомерно топло, постоянно можете да настроите температурата на 18-19 градуса. Това е за предпочитане пред разновидността да изключите напълно климатика.

Не забравяйте за датчика I-Feel, чиято работи е да следи температурата в стаята и нагажда работата на системата съгласно с това. Ако този режим е задействан, климатикът ще работи по-добре.

Режим на изстудяване

Режимът на изстудяване се назовава „ cool “ на британски и нормално е обозначен на екрана като снежинка.

Преди да стартира летният сезон е целесъобразно да извършите диагностика на климатика, с цел да се уверите, че всички елементи са в положително положение. От извънредно значение е да ревизирате равнището на фреона (хладилен агент). За тази цел се употребява профилирана техника, с каквато разполагат сервизните техници. Ако бъде открито, че системата има потребност от в допълнение количество фреон, той може да бъде презареден, което ще обезпечи безпроблемната работа на климатика.

За страдание, значително консуматори поддържат прекомерно ниски градуси през лятото. Оптималната температура е 25-26 градуса. Не се изкушавайте да понижите градусите до 20-21, тъй като това не е здравословно нито за вас, нито за уреда.

При изстудяване също може да се употребява функционалността „ нощен режим “. Той понижава скоростта на вентилатора, а от своя страна това понижава шума, създаван от машината.

Новите системи са оборудвани с сензори, които засичат придвижване в помещението. Ако открият липса на такова, те автоматизирано контролират заложената работна температура с 1-2 градуса. Когато още веднъж засекат придвижване, те възвръщат настройките според от режима на климатика.

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР