Климатичните промени представляват сериозен риск за стабилността на финансовата система.

...
Климатичните промени представляват сериозен риск за стабилността на финансовата система.
Коментари Харесай

МВФ: Климатичните промени може да разпалят нова финансова криза

Климатичните промени съставляват сериозен риск за стабилността на финансовата система. Това съобщи пред Си Ен Ен шефът на отдела за парични и финансови пазари на Международния валутен фонд Тобиас Адриан.

По думите му екологичните проблеми може да разпалят нова финансова рецесия.

„ Кризата с климата се развива относително постепенно, само че тя има капацитета да бъде пагубна. Климатичната рецесия е екзистенциална рецесия “, разяснява Адриан по време на виртуалната конференция Green Swan, фокусирана върху това по какъв начин финансовата промишленост може да предприеме дейности против климатичните опасности.

Адриан, който е някогашен чиновник нюйоркския клон на Федералния запас, даде за образец стопанските системи на Бахамите и Филипините, които през последните години понесоха тежки вреди поради урагани и тайфуни.

„ Има доста страни, където ясно може да видите, че климатичната рецесия е пагубна за финансовата система. Дори и да не вярвате, че тя е учредената причина, рисковете са ясни “, споделя той.

Неговият коментар припомня за предизвестието, отправено предишния септември във федерален отчет, в който се показва, че „ изменението на климата съставлява главен риск за стабилността на американската финансова система и за способността й да поддържа стопанската система на Съединени американски щати “.

Докладът, оповестен от подкомисията по климата на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), прикани регулаторите да подхващат „ по-спешни и решителни “ ограничения за адресиране на икономическите вреди от климатичните промени.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР