Климатичните политики, които провежда Европейският съюз, съчетани със спирането на

...
Климатичните политики, които провежда Европейският съюз, съчетани със спирането на
Коментари Харесай

Илиян Василев: Без приватизация „Булгартрансгаз“ ще има съдбата на БГА „Балкан“

Климатичните политики, които организира Европейският съюз, съчетани със прекъсването на изследването и добива на фосилни горива, са измежду главните аргументи през днешния ден да сме очевидци на рекордните цени на енергоносителите, по-конкретно на природния газ. Това сподели пред БГНЕС анализаторът и посланик Илиян Василев.
„ Синьото гориво “ слага всеки ден нови и нови върхове, минавайки от дълго време психическата преграда от 1000 $ за 1000 куб.м.

„ Европа се наркотизира. Историята на климатичните политики, на зелените покупко-продажби е една наркоза. Трябва да вършим разграничаване сред битката за чиста околна среда и зелените покупко-продажби. При едното пазим околната среда – почви, води – с цел да я почистим от замърсяване, а другото е договорка. При договорката става дума за преход от едни технологии за произвеждане на сила към други “, съобщи Илиян Василев.

Анализаторът уточни, че един от огромните проблеми е, че Европа е зарязала изследванията и добива на горива на своя територия. В същото време се построиха доста хъбове, само че заради неналичието на личен рандеман те нямат котва и не са ликвидни. Европа няма личен газ, нейният рандеман е към 15%.

„ Заради пренебрежителното отношение към фосилните горива в продължение на 10 години бяха остракирани огромните петролни и газови компании, които изтеглиха вложенията си. От 2014 година те са спаднали на половина. Това е съчетано с политика на увеличение на цените на излъчванията. Ако първоначално Европейската комисия е предвиждала, че цената на звук излъчвания ще бъде 50 евро през 2030 година, тази цена към този момент е надхвърлена – сега 1 звук се търгува за 62 евро, а сме 2021 година “, съобщи Василев.

Той означи, че и цената на електрическата енергия няма котва. Соларните панели са положителни, когато с тях произвеждащ самичък електричество за дома си, само че не и когато правиш огромно произвеждане.

„ Ако правиш огромно слънчево произвеждане, колкото повече то се усилва, толкоз повече би трябвало да държиш в запас балансираща генерация. Причината е, че слънчевият панел работи 1500-1700 часа годишно, а часовете в една година са 7000 и през по-голямата част от тях вие имате потребност от електрическа енергия. Когато слънчевият панел създава електрическа енергия, тя е суперевтина. В момента когато спре да създава, вие включвате едни мощности, които би трябвало да стоят на луфт, само че те костват пари “, съобщи специалистът.

Основните балансиращи мощности в България са въглищните централи. Другите са Водноелектрическа централа и газови централи, като последните занапред има планове. Бедата, съгласно Василев е, че не може да направляваме цената на газа и при висока цена, каквато е сега те не са рентабилни. ВЕЦ-овете също са подвластни от съществуването на вода, което също ги прави рискови. Така остават единствено въглищните централи.

Илиян Василев счита, че договорката, при която ние ще получим към 1-1,5 милиарда евро за затварянето на въглищните централи по Плана за възобновяване и развиване, не е преференциална за България.
„ Срещу 1,5 милиарда, които ще получим, българската стопанска система ще загуби 3 милиарда евро най-малко. Сами можете да сметнете, какъв брой преференциална е тази договорка “, сподели той. Ако това се осъществя печелившите ще бъдат една доста дребна групичка, а губещите – всички ние, които ще платим огромната сметка.

Според него няма политик в България, който може да се ангажира със затварянето на въглищните централи през 2035 година „ Ако спре 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, тогава 60% от създавания ток идва от въглищните централи... Още повече, че сюжетите, които Европейска комисия предвиждаше за цената на излъчванията, не се случиха, а желаят от нас да затворим ТЕЦ-овете си “, съобщи Василев и добави: „ Не можем да ги затворим, тъй като нищо от това, което образува веригата на цената на електрическата енергия, с изключения на въглищата, не е предсказуемо и под наш надзор. Нито водата, нито природния газ, нито батериите за запазване на сила и така нататък “

В този случай остава да следваме рекомендацията на Европейска комисия: всеки да се оправя на национално ниво.

Василев предлага три стъпки за осъвременяване на енергийната ни система.

Първата е обвързвана със прекъсването на кървенето. Тук може да ни помогне Европейска комисия с въвеждането на мораториум върху излъчванията. Тя разполага с подобен механизъм.

„ Европейска комисия не е просто наблюдаващ на процеса, а е деен състезател, тъй като на пазара изтегли 1,5 милиарда документа за излъчвания на стойност 100-150 милиарда евро. Да се намеси на пазара и цената на излъчванията да не се подвига. Също по този начин би трябвало да забрани финансовите спекуланти до тези пазари, като ги остави единствено на заинтригуваните страни “, сподели анализаторът.

Втората стъпка е обвързвана с подпомагането на потребителите, с цел да няма замръзнали хора тази зима.

Третата са структурните промени, които би трябвало да създадат енергетиката ни конкурентна. Илиян Василев предлага „ Булгартрансгаз “ и „ Булгаргаз “ да бъдат приватизирани, с цел да се спре загубата на капитализация. Ако това не се случи, той не изключва те да последват ориста на БГА Балкан.

„ Правим с тези компании обществена политика, декапитализираме ги и по-късно се чудим за какво костват 1 лев. Струват 1 лев, тъй като салдото им е подобен “, съобщи Василев.
Той даде образец с „ Булгартрансгаз “, която поради „ Турски поток “ се натовари с дълг от 3 милиарда.

„ Ако това беше естествена компания, акционерите в никакъв случай нямаше да гласоподават за подобен план като „ Турски поток “. Преди да стартира построяването на „ Турски поток “ компанията има дълг под 10 милиона лв., активите ѝ са 2 милиарда лв., има несъмнено контракти, приходите ѝ са 350-400 милиона. След „ Турски поток “ цифрите са дълг от 3 милиарда, активи от 5 милиарда, съотношенията е 67%, което е сериозно. Приходната част не е повишена пропорционално на дълга. Не имам вяра, че някакво чудодейно държавно управление или управител може да оправи тази компания “, сподели специалистът.

Изходът е преструктуриране, приватизация, където е належащо, либерализация, диверсификация, пазар. „ Ако не решим това уравнение, цялата ни промишленост, която разчита на природен газ ще закъса доста крепко. А цената на газа е привързан с цената на електрическата сила и тогава се затваря един циничен кръг на взаимно усилващи се дефицити, което ще докара до доста неприятна обстановка “, предвижда Илиян Василев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР