Климатичните изменения убиват българския розов домат. Една от основните причини

...
Климатичните изменения убиват българския розов домат. Една от основните причини
Коментари Харесай

Експерти: Доматът може да се консумира дори ако вече е нападнат от гъсеница

Климатичните промени убиват българския розов домат. Една от главните аргументи е гъсеницата  " Tuta absoluta ", която може да унищожи 100% от реколтата.

" Гъсеницата е рискова, тъй като се развъжда бързо, а нормално вредителите имат къс цикъл на развиване. Другата причина е, че ларвите живеят в почвата. Когато нямаме студени зими и почвата не замръзва, с цел да убие тези яйца, на идната година те се развъждат още повече и няма избавление от тях ", обясни основателят на Slow Food Десислава Димитрова в " България заран ".

Главният контрольор по " Растителна отбрана " от БАБХ-Пловдив Ралица Мичева коментира пред Bulgaria ON AIR, че гъсеницата е включена към листата на стопански значимите вредители и може да се дефинира като противник освен на розовия домат, само че и на всички типове.

" За интервал от 10 години има задоволително наблюдения, има построена методика за битка с вредителя. Видът е доста нападателен, особено за региона на Южна България ", алармира тя.

По нейните думи има направена стратегия с битка против " Tuta absoluta ", която може да се види в уеб страницата на Българската организация по сигурност на храните. Мичева акцентира, че за територията на България вредителят е изолиран до доматените насаждения.

На въпрос дали доматът може да се употребява, в случай че е атакуван към този момент от гъсеница, Мичева отговори, че той по никакъв метод не може да е рисков за здравето на хората, само че се визира качеството на продукцията.

Десислава Димитрова добави, че има риск да останем без розов домат, а в село Куртово Конаре, което е известно тъкмо с тази продукция, стопаните няма да го отглеждат за търговски цели.

" Постепенно в годините се отхвърляме от българския усет по разнообразни процеси. Това че има методика с вредителя е едно, само че използването на място е друго. Изисква се просвета на фермера и схващане, че той не е самичък. За страдание, у нас това общностно мислене не е добре развито ", съобщи още тя.

" Розовият домат страда, тъй като той не е толкоз родовит, стопански към този момент е предизвикателство да се отглежда ", разясни Димитрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР