Грета Тунберг се оттегли от фестивала на книгата в Единбург заради „зелено измиване“

...
Климатичната активистка Грета Тунберг се оттегли от участие на международния
Коментари Харесай

Климатичната активистка Грета Тунберг се оттегли от участие на международния фестивал на книгата в Единбург заради връзките му с вкаменелостите горивна индустрия.

Тя трябваше да присъства на събитие на годишния фестивал на 13 август.

Но тя каза, че сега няма да го направи, защото фестивалът получава спонсорство от инвестиционната фирма Baillie Gifford. ".

Г-жа Тунберг обвини индустрията в „зелено промиване“ чрез спонсориране на културни събития и каза, че не иска да бъде свързвана с нея.

Тя добави: „Усилията за екологизиране на индустрията за изкопаеми горива, включително спонсориране на културни събития, им позволяват да запазят социалния лиценз, за ​​да продължат да работят.

"Не мога и не искам да бъда свързван със събития, които приемат този вид спонсорство."

Грета Тунберг ще се появи на фестивала на книгата в Единбург Грета Тунберг завършва училище strike'Грета Тунберг: Не искам да влизам в политиката

Бейли Гифорд, която спонсорира фестивала на книгата от 19 години, каза, че не е значителен инвеститор в изкопаеми горива, с 2% от парите на своите клиенти, инвестирани в компании с някакъв бизнес, свързан с изкопаеми горива, в сравнение със средна пазарна стойност от 11%. месец, в който Бейли Гифорд инвестира милиарди във фирми, които печелят от изкопаеми горива.

Говорител на фирмата каза: „От тези компании някои вече са преместили повечето бизнеса си далеч от изкопаемите горива и много от тях помагат за стимулиране на прехода към чиста енергия.

"В момента 5% от парите на нашите клиенти са инвестирани в компании чиято единствена цел е да разработва решения за чиста енергия. Playhouse.

Това щеше да е първата й публична поява в Шотландия след посещението й в Глазгоу по време на COP26 през 2021 г.

Тя също се очакваше да обсъди своя активизъм и книгата си The Climate Book по време на събитието.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР