Грета Тунберг се оттегля от участието си в Единбургския фестивал на книгата, след като обвини ключовия спонсор в зелено промиване

...
Климатичната активистка Грета Тунберг отмени участието си на Международния фестивал
Коментари Харесай

Климатичната активистка Грета Тунберг отмени участието си на Международния фестивал на книгата в Единбург, след като обвини един от основните спонсори на фестивала в зелено измиване.

Тунберг обяви решението си да се оттегли от събитието в изявление, споделено от фестивала в петък, очертавайки убеждението си, че като климатичен активист не може да присъства на събитие, спонсорирано от фирмата за управление на инвестиции Ballie Gifford, поради връзките й с изкопаемите горива индустрия.

Тя трябваше да говори в Playhouse Theatre с 3000 места в Единбург на 13 август, за да обсъди своя призив за действия в областта на климата в събитие, озаглавено: „Грета Тунберг: Не е твърде късно да променим света“.

„За съжаление не мога да присъствам на фестивала на книгата в Единбург. Като климатичен активист не мога да присъствам на събитие, което получава спонсорство от Бейли Гифорд, която инвестира сериозно в индустрията за изкопаеми горива“, каза Тунберг.

„Усилията за екологизиране на индустрията за изкопаеми горива, включително спонсориране на културни събития, им позволяват да запазят социалния лиценз да продължат да работят. Не мога и не искам да бъда свързвана със събития, които приемат този вид спонсорство“, продължи нейното изявление.

Султан ал-Джабер, главен изпълнителен директор на Abu Dhabi National Oil Co., говори по време на Световната среща на върха на правителството в Дубай, Обединени арабски емирства, вторник, 14 февруари 2023 г. Изборът на Обединените арабски емирства да води предстоящите преговори за климата COP28 в Дубай във вторник призова света да се „бори с изменението на климата, а не един с друг“, като се обърна директно към гнева, който активистите изпитват заради избора му. (AP Photo/Kamran Jebreili) Султан ал-Джабер, главен изпълнителен директор на Abu Dhabi National Oil Co., говори по време на Световната среща на върха на правителството в Дубай, Обединени арабски емирства, вторник, 14 февруари 2023 г. Изборът на Обединените арабски емирства да води предстоящите преговори за климата COP28 в Дубай във вторник призова света да се „бори с изменението на климата, а не един с друг“, като директно се обърна към гнева, който активистите изпитват заради избора му. (AP Photo/Kamran Jebreili) Камран Джебрейли/AP

Greenwashing е практика, при която езикът на маркетинга и PR е умишлено подвеждащ и използван за убеждаване на потребителите, че нещо е по-добро за планетата, отколкото е в действителност. Терминът може да се използва и за описание на корпорации или предприятия, които използват филантропия или асоцииране с екологични проблеми, за да отвлекат вниманието от техните екологично вредни бизнес дейности.

Директорът на фестивала Ник Барли отговори в отделно изявление, като каза, че въпреки че е „разочарован“, че Тунберг вече няма да се появява, той напълно уважава нейното решение.

„Споделям мнението на Грета, че във всички области на обществото скоростта на напредък не е достатъчна“, продължи Барли.

Барли продължи да подчертава решаващата роля на организации като Бейли Гифорд за поддържането на събитие като Международния фестивал на книгата в Единбург.

 Исламорада, Флорида, 24 юли 2023 г. Върховете на този корал Staghorn показват признаци на страдание от температурата на горещата вода във Флорида Кийс. Коралите в Алигаторския риф показаха признаци на избелване, каквито не бяха налице само седмица по-рано. Учени от NOAA и I.CARE помагат да се документира ефектът от изключително високите температури на водата върху коралите във Флорида Кийс близо до Исламорада. (Каролин Коул / Los Angeles Times чрез Getty Images) Исламорада, Флорида, 24 юли 2023 г. Върховете на този корал Staghorn показват признаци на страдание от температурата на горещата вода във Флорида Кийс. Коралите в Алигаторския риф показаха признаци на избелване, каквито не бяха налице само седмица по-рано. Учени от NOAA и I.CARE помагат да се документира ефектът от изключително високите температури на водата върху коралите във Флорида Кийс близо до Исламорада. (Каролин Коул / Los Angeles Times чрез Getty Images) Каролин Коул/Лос Анджелис Таймс/Гети изображения

„Фестивалът на книгата съществува, за да даде платформа за дебат и дискусия около ключови проблеми, засягащи човечеството днес – включително извънредната климатична ситуация. Като благотворителна организация, ние не бихме били в състояние да предоставим тази платформа без дългосрочната подкрепа на организации като Baillie Gifford“, каза Барли.

Той защити рекорда на Baillie Gifford по отношение на климата, посочвайки инвестициите на компанията в „прогресивни положителни за климата компании“, добавяйки, че фестивалът е видял Baillie Gifford да постига „бърз напредък“ по въпросите на климата по време на 19-годишното си партньорство с компанията.

В отделно изявление Бейли Гифорд отрече твърденията на Тунберг, като каза: „Ние не сме значителен инвеститор в изкопаеми горива.“

Компанията каза, че само 2% от парите на нейните клиенти са инвестирани в компании с бизнес, свързан с изкопаеми горива, като също така посочи инвестицията си в решения за чиста енергия.

Фестивалът, който трябва да започне в шотландската столица на 12 август, обеща да предложи пълно възстановяване на сумата на всички, които са закупили билети, за да видят Тунберг.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР