Кликането с мишката и часовете, прекарани в сайтовете за пазаруване,

...
Кликането с мишката и часовете, прекарани в сайтовете за пазаруване,
Коментари Харесай

Инж. В. Върбанова: Онлайн пазаруването все още не е на мода в България

Кликането с мишката и часовете, прекарани в уеб страниците за извършване на покупки, даже и доставките, оставят цифрови следи, които служат за проучване на потребителските ви привички, това споделя пред " Хоризонт "  софтуерният експерт инж. Венера Върбанова , която доскоро е работила за огромна софтуерна компания в Съединените щати.
Пазаруването ви прави част от голямото количество данни, посредством разбора на които фирмите могат да ви създадат по-добра оферта, показва Върбанова. Тази информация оказва помощ на фирмите да опознаят техните клиенти - къде са и в каква възрастова група са – с цел да могат да им оферират артикули, които съставляват интерес за тях, добавя софтуерната специалистка:

Да кажем, в случай че съм компания, която предлага и бански костюми, и екипировка за ски – на клиентите, които са в Маями, ще прекарам бански костюми, а на клиентите, които са във Вермонт, ще популяризирам неща за ски. Тоест – да знае компанията на кого какво да популяризира, тъй като рекламата си коства пари.

Компаниите разчитат на световен рейтинг, когато правят сходни проучвания. Българските действителности, обаче, остават отвън него съгласно потребителката Таня, която е постоянен клиент офлайн на огромна верига спортни артикули и не намерила това, което търси даже и в магазина, и споделя:

Бях доста разочарована, тъй като в седмицата преди Коледа, когато хората обичайно пазарят интензивно, а и поради започващия зимен сезон се купуват доста артикули, открих за нужно да споделя усещанията си на тяхната Facebook страницата, само че те ми дадоха отговор, че в действителност има интернационален екип, който се занимава с логистиката и явно тука има някакви проблеми, свързани с неналичието на артикули, които са били сполучливи, и са отстранени, тъй като на техния уебсайт имало системата за рейтинг на стоките и в случай че те световно имат по-ниска от избрана оценка, тогава се отстраняват или се замесват от по-евтини, като по-евтиното в последна сметка и аз им обясних, че не значи че е по добър артикул.

Софтуерният инженер Венера Върбанова не намира за чудноват обстоятелството, че тя самата избира да пазари в България по старомодния метод:

Никога не съм си купувала нищо в България онлайн, тъй като тази мрежа за доставка към момента не е доизмислена. Да кажем, в Америка има услуга, която ти доставя нещата след един ден или по-малко. А това е просто, тъй като, може да се планува на кого какво ще му би трябвало и по кое време, и нещата са общо взето наоколо. В България, тъй като тука е в малко по-стар жанр, ми харесва да отида в магазина и да си купя нещо, тъй като мога да го видя. Онлайн извършването на покупки не мисля, че към момента е на мода в България. Има много неща да се изчистят към това хората да имат вяра на самите компании, които оферират посредством уеб страница – по какъв начин те третират кредитните им карти и другите персонални данни.

Според нея, обаче, хората излишно се тормозят за това кой по какъв начин събира персонална информация, тъй като фирмите в никакъв случай не употребяват тази информация против никого. По думите ѝ, данните се агрегират и се употребява в съвкупността си и в никакъв случай поотделно, тъй че:

Ако хората си мислят, че някой там насреща, от другата страна – компанията – ги следи и проучва те какво вършат, това е надалеч от истината. Никой няма време да се занимава с тези неща и самият разбор на „ биг дейта “ (бел. на ред. – огромните бази-данни) отнема ужасно доста време и е ужасно скъпо.Страшно скъпи принадлежности се употребяват за това нещо и не доста хора могат да си разрешат времето и цената.

Записът с репортажа на Добромир Видев можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР