Клиентите на банките могат да имат само по една безплатна

...
Клиентите на банките могат да имат само по една безплатна
Коментари Харесай

По една безплатна банкова сметка на човек

Клиентите на банките могат да имат единствено по една безвъзмездна сметка за съществени интервенции. Ако човек има повече от една такава сметка, банката ще може едностранно да приключи контракт за платежна сметка за съществени интервенции и ще може да стартира да постанова такси. Това е записано в план за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които са пуснати за публично разискване.
При гласуването на бюджета за 2023 година през предходната седмица депутатите взеха решение, че банковите сметки за съществени интервенции ще бъдат без ежемесечна такса за поддръжка, в случай че по тях влизат единствено пари от заплата. Това значи, че в случай че по сметката постъпи някаква друга сума, банката ще може да стартира да събира такси.
И в този момент банките оферират сметки за съществени интервенции, които са с по-ниски такси от обичайните разплащателни сметки. В момента таксите по сметки за съществени интервенции би трябвало да са под междинното равнище на банковите такси за съответната услуга, осъществявана посредством разплащателна сметка. Сметката за съществени интервенции може да бъде употребена да вземем за пример за внасяне и изтегляне на пари, за заплащане с карта в магазин, за изтегляне на пари от банкомат и заплащане онлайн, както и за банкови преводи. С признатите от Народното събрание промени сметката за съществени интервенции ще бъде без такса за поддръжка, без такса за изтегляне на пари в брой от банкомат на същата банка, както и без такса за изтегляне на пари в брой от офис на банката.
Още през септември всички банки би трябвало да оферират сметка без такси, по която жителите да получават заплати, стипендии и пенсии. Условието е в тези сметки да няма други преводи, изясни финансовият министър Асен Василев по Нова телевизия. " Според евродирективите всички банки би трябвало да оферират базова сметка ", добави той.
Според признатите разпореждания на бюджета за 2023 година компаниите с над 100 чиновници наложително би трябвало да заплащат на чиновниците си по банков път. При дебатите бяха изразени опасения, че по този начин ще бъдат натоварени с такси хората с най-ниски приходи. Асен Василев изясни, че е разговарял с управленията на банките и е реализирано единодушие да бъдат сложени банкомати във всички обитаеми места и при тегленето на минимална заплата да не се начисляват такси. Той означи, че самодейността за таксите е била подета от самите банки. Сметката за съществени интервенции се обслужва гратис, когато по нея постъпват и се съхраняват заплати, само че наредбата няма да се ползва за изтегляне на суми  посредством банкомат и ПОС терминал, разнообразни от обслужващата банка.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР