Клиент може да задържи плащането, докато не получи касова бележка.

...
Клиент може да задържи плащането, докато не получи касова бележка.
Коментари Харесай

Киентът може да не плаща, докато не получи касов бон

Клиент може да " задържи " заплащането, до момента в който не получи касова записка. Това взеха решение дефинитивно депутатите на второ четене в Закона за Данък добавена стойност.

Предложението бе направено в пленарната зала от Венко Сабрутев от ПП- Демократична България.

Първоначално текстовете на финансовото министерство гласяха, че в случай че клиент не получи фискален бон, може непосредствено да си тръгне от комерсиалния обект. Те обаче бяха отхвърлени от парламентарната комисия по бюджет и финанси с аргумента, че може да се стигне до корист от страна на клиентите с това им право или до неприятни обстановки в комерсиалния обект.

Тъй като текстът бе отритнат на комисия, той даже не влезе в главния отчет и предлагането бе направено непосредствено при второто гласоподаване в пленарна зала. Редакцията е обаче не клиентът да има право да си тръгне, а единствено да има право да задържи заплащането, т.е. да изиска касовата записка преди да даде парите или да заплати с постерминал.

Редакцията провокира към 10-минутно лутане в залата като даже финансовият министър Асен Василев се включи в убеждаването на депутатите в следствие, за който съди само по кадър от диалога му с Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия.

От левицата се въздържаха и текстовете бяха признати дефинитивно.

Дебатират се и други отпаднали текстове, а точно за връщането на Данък добавена стойност на равнище от 20% за ресторантьорите и фитнесите. За туроператорите облекчението от 9% може да остане доникъде на годината като на комисия това бе аргументирано, че те към този момент са се заели с резервации.

Предложенията още веднъж ги няма в главния отчет поради отхвърлянето им в комисия, още веднъж бяха направени от Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Започнаха разискванията по тях като Тошко Йорданов от Има Такъв Народ упрекна тези, които не поддържат предложенията, в лобизъм.

Мартин Димитров от ПП-ДБ също се застъпи за предложенията и по-рано, както към този момент стана ясно, в Закона за локалните налози и такси отпаднаха противоречивите оферти за автоматизирана актуализация на данъчните оценки на парцелите и за локален налог по региони и градове.

След измененията в Закона за Данък добавена стойност, дебатите по който не престават в пленарна зала, предстоят и окончателните разисквания по корпоративното подоходно облагане. С него се вкарва 15% данък за мултинационалните компании, а от бранша имат условия за избрани облекчения. 

България е застрашена от наказателна процедура от Брюксел поради диференцираната Данък добавена стойност ставка за туроператорите, заяви министърът на финансите Асен Василев при дебатите за възобновяване на 9-процентния данък на равнищата от 20 на 100. По-ниската ставка за бранша се предлага да остане доникъде на идната година поради към този момент направените резервации:

" Това, което вършим сега, е завареното състояние на към този момент продадените пакети до 30 юни, да поемем риска, че ще има наказателна процедура и че ние ще би трябвало да платим от джоба на страната това Данък добавена стойност тъкмо с цел да сме правилни към бизнеса ".

Намалената за ресторантьорите Данък добавена стойност ставка от 9% остава в действие още една година, реши дефинитивно пленарната зала. До 30 юни 2024-та преференцията ще запазят туроператорите и фитнес услугите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР