Класическият японски театър Но става част от официалната програма на

...
Класическият японски театър Но става част от официалната програма на
Коментари Харесай

Японският театър Но превзема Античния

Класическият японски спектакъл " Но " става част от формалната стратегия на Европейска столица на културата в две вечери на Античен спектакъл. Утре от 19.30 часа ще оживеят класическите драми „ Крилатите одежди “ и „ Земният паяк “. Традициите на спектакъл " Но " ще пресъздадат актьорите от спектакъл „ Ямамото “. Те ще си партнират на сцената с Мая Бежанска, Стела Кръстева и Маргарита Петрова. 7-вековни песни и танци ще опишат за небесни девойки, велики воини и демони.

Специално за Пловдив 2019 спектакъл „ Ямамото “ сътвори актуален прочит на класическия " Но " и кани публиката на 28 септември на пиесата „ Орфей “. В ролята на духа на Евридика ще влезе актрисата Мая Бежанска. На фона на ловко съчетани модерни технологии ориста на митичния воин ще премине оттатък границите на легендата. Спазвайки строгия канон на спектакъл " Но ", пиесата няма да пресъздаде мита за Орфей, а ще се концентрира върху културната и прочувствена значителност на облика на античния актьор.

В петък ще забележим двете типичен пиеси „ Крилатите одежди ” и „ Земният паяк ”. В първата се споделя за рибаря Хакурьо, който вижда измежду клоните на един бор чудни одежди. Той взема решение да ги вземе със себе си и да ги трансформира в фамилно благосъстояние, само че внезапно пред него се появява чудно красива госпожица. Тя му споделя, че е небесна госпожица, служеща в Лунния Дворец, и моли Хакурьо да й върне облеклата, без които не би могла да се върне на небето.

„ Земният паяк ” споделя историята на великия войник Минамото-но-Райко. Той е болен от незнайна и тежка болест. Една нощ демонът-паяк Цучи-гумо, изпратил тежкото страдалчество, се вмъква в стаята му. След къса битка Райко ранява Цучи-гумо, само че демонът съумява да избяга. Следва епично гонене.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР