Класическата икономическа теория твърдеше, че е налице връзка в движението

...
Класическата икономическа теория твърдеше, че е налице връзка в движението
Коментари Харесай

Унция злато достигна рекордните 126 унции сребро

Класическата икономическа доктрина твърдеше, че е налице връзка в придвижването на цената на златото и среброто като " благородни метали ". Някои анализатори даже приказваха, че това са извънредно мощно корелирани активи. Е, международната пандемия потвърди, че това не е тъкмо по този начин. А сега сме очевидци на невиждано придвижване на двата метала един по отношение на различен.

Отдавна и доста анализатори приказват какъв брой по-скъпо е златото от среброто. И че корелацията сред двата метала е нарушена. Оказа се обаче, че тя може да става все по-нарушена и да доближава нови и нови исторически върхове.

Например, сега една унция злато коства колкото цели 115 унции сребро. Още по-лошо бе ситуацията на 19-ти март, когато това съответствие доближи рекордно високо равнище от над 126 и изцяло взриви изказванията на всички анализатори. Това бе равнище, невиждано в историята на двата метала.

Ето и по какъв начин наподобява една графика сравняваща цената на златото, по отношение на тази на среброто, на база съотношението при което се търгуват цените им:

Кое докара до рекордната разлика в цените на златото и среброто?

Най-общо казано - пандемията. Тя способства за нараснало търсене на злато в среда на световен срив за фондовите пазари, записали най-бързото си влизане на " меча територия " (за по-малко от месец), както и слабото търсене на сребро, тъй като той се приема най-вече като промишлен метал и не толкоз като метал запазващ цената на капитала в миг на компликации.

Казано по различен метод - съвършената стихия предопределяща повишаване на златото и поевтиняване на среброто.

Какво мислят специалистите за цените на златото и среброто?

Един от най-големите проблеми пред цената на среброто е окаяното положение на автомобилната промишленост, което се задълбочи след старта на пандемията. Почти всички водещи международни производители затвориха, или ограничиха производството си, което се отрази и върху търсенето на метала.

" Среброто е доста подценено, само че по тази причина въздейства положението на автомобилната промишленост. Без нейното развиване на огромната всеобща приложимост на сребро няма да се върне, както беше преди 10 години при 50 $ за унция, както бе преди огромната рецесия. И съотношението злато-сребро е извънредно сбъркано. Не изключвам при повишаване на цената на златото, при неприятен сюжет за международната стопанска система, среброто също да увеличи своята цена и даже да доближи равнища от 60-70 $. Знам, че това звучи, като научна фантастика, поради на това, че то към момента не е стигнало до 20 $. ", съгласно доктор Валентина Григорова-Генчева - шеф " Злато и нумизматика " в Първа капиталова банка по време на капиталовия конгрес " Силата на Инвестициите ", проведен от Инфосток в края на предходната година.

" Среброто по-принцип би трябвало да се употребява повече в промишлеността. И в тази тенденция е малко необичайно, че в подготовката за криза, среброто се съживи ", разяснява Владимир Малчев, финансист и изпълнителен шеф на " Ъп Тренд ", по време на същия конгрес.

Факти, свързани със съотношението злато-сребро

Ето някои забавни обстоятелства, свързани с това съответствие, което по своята същина показва какъв брой унции сребро се купуват с парите, нужни за една унция злато.

Съотношението е било при 12.5 - 323 години преди новата епоха.

По време на Римската империя това съответствие е било 12.

През 1980 година, при последния сериозен цикъл на повишаване на златото и среброто, това съответствие е било едвам 17.

През 1991 година, когато среброто доближава своето дъно, съотношението намира своя пик при 100.

През 2007 година съотношението е приблизително 51.

През април 2011 година съотношението се намалява до към 30, след като стартира трайно да се покачва.

Прилики и разлики сред златото и среброто

Среброто и златото са благородни метали, само че има основни разлики сред тях. Белият метал се употребява необятно в индустрията, оттатък функционалностите за опазване на цената и отбрана против инфлацията, внушени в по-голяма степен на златото.

В тази тенденция, обичайно цената на среброто е доста по-чувствителна и отгоговаря доста по-бурно на интервали на ускорение и закъснение на растежа на международната стопанска система (както направи през последния месец, вследствие на международната пандемия).

За разлика от запасите на злато в международен мащаб, тези на среброто понижават. Към момента златото е към пет пъти по-разпространено от среброто, въз основа на запасите на двата метала.

Сред главните дефекти на среброто е и обстоятелството, че дребните търгувани размери, дават опция за доста по-лесно манипулиране на цената му и по-голяма волатилност.

Освен като минус обаче, волатилността може и да е преимущество в бъдеще. Например, с цел да доближи най-високата си стойност от 2011-та година от към 50 $, среброто би трябвало да нарастне близо четири пъти от настоящите си равнища от към 14 $. За да нарастне до върха си, златото би трябвало да нарастне с по-малко от 30% от настоящите си стойности.

* Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на злато или сребро /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР