„Клането в Буча е било съзнателно“ извършено, заяви днес украинският

...
„Клането в Буча е било съзнателно“ извършено, заяви днес украинският
Коментари Харесай

Клането в Буча: Забравете за Толстой и Чайковски. Русия сега означава варварство

„ Клането в Буча е било умишлено “ осъществено, съобщи през днешния ден украинският външен министър Дмитро Кулеба, откакто през вчерашния ден там бяха открити доста трупове

Публикация на

Градът северозападно от Киев до неотдавна бе под контрола на съветските войски, съобщи Франс прес.

„ Клането в Буча е било умишлено. Руснаците желаят да унищожат колкото може повече украинци. Трябва да ги спрем и да ги изхвърлим. Настоявам за нови опустошителни наказания от Г-7 СЕГА “, написа той в Туитър.

„ Регионът на Киев. Адът на 21-и век. Телата на мъже и дами, убити, до момента в който са с вързани ръце. Най-тежките закононарушения на нацизма още веднъж са в Европа. Това е било направено умишлено от Русия “, уточни в Туитър от своя страна Михайло Подоляк, консултант в украинската президентска канцелария.

Агенция Франс Прес видя през вчерашния ден мъртвите тела на минимум двайсетина души с цивилни облекла да лежат на улица в Буча. Едното бе с вързани ръце; труповете бяха разхвърляни на стотици метри разстояние.

В момента нямаше по какъв начин да се дефинира повода за гибелта им, само че на главата на едно от телата личеше огромна рана, отбелязва Агенция Франс Прес.

„ Всички те са били разстреляни… те (руснаците, бел. АФП) ги убиваха с патрон в главата “, увери пред Агенция Франс Прес кметът на Буча Анатолий Федорук.

„ В Буча погребахме към този момент 280 души в общи гробове “, тъй като беше невероятно да го създадем в трите гробища на общината, всички в обсега на съветските военни, добави Федорук.

Украинските сили съумяха да заемат Буча напълно едвам преди няколко дни след към един месец старания.

Първи реакции на света, събрани от „ Медуза “

Руските войски окупираха град Буча в Киевска област в продължение на съвсем месец – преди няколко дни те напуснаха града. След отстъплението им целият свят видя какво е оставила Русия в Буча и други селища край Киев: невъоръжени цивилни лежат мъртви по улиците, а някои от тях са с вързани ръце. Украински, интернационалните и съветски общественици, политици, икономисти и публицисти към този момент реагираха на събитията в Буча. Публикуваме техните думи.

Вчера, откакто отразихме разрушенията в село Дмитровка край Киев, взехме решение да разгледаме сектора от пътя от Киев до Житомир, или по-скоро от [село] Мила до [село] Мрия. Видяхме доста изгорели цивилни коли с обгорели тела в тях. Изглежда, че руснаците първо са умъртвили тези хора, а по-късно са се пробвали да скрият доказателствата за военните си закононарушения. Ръцете на един мъж бяха вързани с тиксо. Най-вероятно е бил взет в плен.

Тези цивилни се пробват да се изтеглят на безвредно място. Убийството на едно от тези фамилии е снимано от украински дрон – видеото се популяризира в медиите по целия свят. Мъжът вдигнал ръце във въздуха, след което бил убит, а брачната половинка му прикрила сина си с тялото си.

Вярвам в човечеството. Но това, което видях през вчерашния ден, беше нечовешко. Човек би си помислил, че хората не са способни на такива зверства. Но, както виждаме, руснаците са способни. Стотиците трупове на цивилни жители, открити в Буча и Ирпен, не са първото и евентуално не са последното доказателство за тази нечовешка свирепост. Това, което видях, не е нищо друго с изключение на военно закононарушение.

Олексий Арестович
консултант на ръководителя на канцеларията на украинския президент

Буча, Ирпен и Гостомел са освободени градове, които наподобяват на картина от постапокалиптичен филм на ужасите. Светът би трябвало да е ужасяващ от случилото се в Буча, Ирпен и Гостомел. За страдание, не мисля, че картината в другите украински градове е по-добра. Но ВСУ, другите отбранителни сили и специфичните служби на Украйна ще създадат всичко допустимо, с цел да открият и санкционират нарушителите. Никое закононарушение няма да остане ненаказано. За през днешния ден няма да има други вести. Светът би трябвало да е ужасяващ.

Христо Грозев
Разследващ публицист

[Снимки от Ирпен] – последствията от несполучливото съветско избавление. Дали средностатистическият съветски жител осъзнава действителната цена, която ще би трябвало да заплаща като репарации до края на живота си?

Дмитрий Комаров
Украински ефирен водещ

Тази заран първият ескорт на Патрулната полиция влезе в освободения град Буча. Днес те стартират да доставят филантропична помощ. Това, от което се нуждаем най-вече, е самун. Хората плачат при типа на хляба. Ужасни опустошения и зверства на съветската войска – те унищожават мирни градове и мирни хора. Брутално, с вързани ръце, те убиват хора. Те грабят. Те отнесоха всичко, което можеха да отнесат. Напускайки, те залагат клопки на всичко, което може да бъде минирано. Безпрецедентна измама и безсърдечност.

Има доста работа за извършване. Ще възстановим и изградим. Слава на нашите герои от ZSU, полицията, Националната армия и всички сили за сигурност. Ирпен е освободен. Буча е освободена. Победата е все по-близо. Слава на Украйна!

Тоомас Хендрик Илвес
Бивш президент на Естония

Всяка сериозна западна медия би трябвало да попита на следващия ден сутринта какво ще кажат Шолц, Макрон, Орбан, Байдън и други за клането в Буча. И какво считат да създадат по въпроса.

Константин Сонин
Икономист

Сега целият свят може да види тези фотоси. Екзекутирани цивилни жители в град Буча край Киев с вързани ръце. Те са убити от съветските бойци, които окупират града през седмиците на войната.

Ксения Юдаева, Максим Орешкин, Алексей Кудрин – вие работите за нарушители. Дори в случай че [Владимир] Путин, [Сергей] Шойгу, [Сергей] Лавров, [Валерий] Герасимов, [Валентина] Матвеенко, [Дмитрий] Песков и други се измъкнат от обективен правосъден развой и бесилото, тези фрагменти в никакъв случай повече няма да бъдат забравени.

Екзекутираните цивилни жители ще съпътстват думата „ Путин “ във всеки учебник по история и във всяка биография; това ще бъде черна, черна страница във всяка съветска история. Но с цел да стане още по-лошо, тази мафия ще извърши още доста закононарушения, на първо място да е завършило.

Олександър Щерба
Посланик на Украйна в Австрия

Вчерашният ден беше добър – Русия беше прогонена от Киевска област. Днешният ден е неприятен: видяхме какво остави след себе си. Като човек, за който съветският език е роден и който харесва съветската просвета, аз безусловно нямам думи. Забравете за Толстой и Чайковски. Русия в този момент значи безчовечие.

Дмитрий Гудков
Политик

Целият смут на тази война ще стане явен, когато завоевателите си тръгнат. Те ще скрият труповете, ще се опитат да ги изгорят, ще ги погребат – само че нищо няма да се получи. На съвестта на руснаците ще лежи не един Хатин, който „ нищо не е знаел “, който единствено е правил зиг-заги, който е мълчал, когато е трябвало да се приказва.

Новият, първият в тази война, само че надалеч не последният, е Буча край Киев. Скрити тела. Вързани ръце. Куршуми в тила. И бойците на РФ там, разбъркани. Убити и убити. Смляни в името на имперската полуда на джуджето-бункер.

Той не е правоприемник на борците против фашизма, а директен правоприемник на Сталин с неговия Бутовски полигон и Сандармох. Всичко се повтаря: всеобщите убийства, осъществени от страната, всеобщите репресии – и всичко това, както и тогава, се прикрива от пропагандата, обявяваща черното за бяло.

Русия ще би трябвало да премине през развой на размисъл. Чрез разбирането, че страната ни е попаднала под незаконен режим и го е приела изцяло, с възторг. Нашият път е пътят на Германия след Хитлер. Тя е дълга. Но това би трябвало да стартира в този момент. Така че всички да знаят за необозначените гробове в Буча, за блокадата на Мариупол – за повторението на най-ужасните закононарушения на човечеството, което до неотдавна изглеждаше невероятно. Извършено от Русия.

Арно Конт
Френски публицист от телевизионния канал France 2, който е на мястото на случая – за фотографията на умрялата жена

В руините на град Ирпен в Украйна е направена тази сърцераздирателна фотография. Млада жена е убита от снаряд, до момента в който се пробва да избяга от вкъщи си. В ръката си държеше ключовете си с верижка, на която беше изобразен признакът на Европа [знамето на Европейския съюз]. Европа, която не се притече на помощ. Но стана непряк наблюдаващ.

Михайло Палинчак
фотограф

Емоционално доста сложен ден. Осквернени тела, унищожени животи и ориси. Всички премеждия на хора, които не са желали война, които са бягали от нея, само че не са имали време. Сега няма мощ за проявление на повече от една фотография.
[На една от тях се виждат] мъртви цивилни край автомагистрала на 20 километра от Киев, Киевска област, Украйна, 2 април 2022 година Под завивката има един мъж и две или три мъртви голи дами. Опитали са се да ги изгорят дружно край пътя.

Аналена Бербок
Германски външен министър

Снимките от Буча са невъзможни за понасяне. Жестокостта на Путин няма граници, тя унищожава цели почтени фамилии. Лицата, виновни за военни закононарушения, би трябвало да бъдат осъдени. Ще създадем глобите против Русия още по-строги и ще продължим да поддържаме отбраната на Украйна.

Митя Алешковски
някогашен шеф на благотворителната фондация Need for Help и на плана Such Matters

От хиляди дребни премълчавания, от милион „ къщата ми е от края “, от милиард „ всичко не е толкоз ясно “ в един миг се появи сериозна маса от легитимиращи неистини, които бяха издигнати като знаме и започнаха офанзива против Украйна и нейния народ.

Когато приказвам за смирение за случилото се, имам поради смирение в християнския смисъл, а не в дословния смисъл. Покаянието е невероятно без осъзнаване. Покаянието не е просто „ елементарни ми, неверен простак бях “, допустимо е да се разкаем, без даже да желаеме амнистия. Достатъчно е да разберете, че съответното ви деяние или безучастие е едно от дребните квадратчета в калейдоскопа, само че то е и част от общата картина и общата отговорност.

След като разберете персоналната си отговорност, би трябвало да започнете да живеете по друг метод. Можете да вземем за пример да поискате амнистия или да не допускате повече лъжата да бъде истина. Това е покаянието.

Ако всеки от нас разбере, че по един или различен метод, повече или по-малко, само че въпреки всичко е взел участие в това, което се случва, във войната, в репресиите против личния си народ, в безсилието, в лудостта на милиони, в случай че всеки одобри това, тогава има късмет Русия да има някакво бъдеще. Но до момента в който се освобождаваме от отговорност, всички ще останем отговорни.

Аз съм Митя Алешковски. И аз съм виновен за това, което се случи в Буча. За това, което се случва в Мариупол. За обстрела на Киев, Харков, Чернигов, Житомир, Лвов, Николаев, Одеса и други градове на самостоятелна Украйна. За това, което се случва в Донбас през всичките тези 8 години. За това, което се случваше и се случва в Русия.

Не знам по какъв начин ще пребивавам оттук насетне, не знам къде, не знам какво ще върша. Знам, че в никакъв случай повече няма да разреша на злото и лъжата да тържествуват и да надделеят.

Дмитри Кулеба
Министър на външните работи на Украйна

Клането в Буча е било авансово планувано. Руснаците се стремят да унищожат колкото се може повече украинци. Трябва да ги спрем и да ги изгоним. Настоявам за нови строги наказания: ембарго върху петрола, газа и въглищата; затваряне на всички пристанища за съветски кораби и импорт на стоки; изключване на всички съветски банки от SWIFT.

Алексей Венедиктов
някогашен основен редактор на радио „ Ехо Москви “

Град Буча. Ужасът. Необходимост от интернационално следствие.

Дария Серенко
Активистка, основателка на Феминистката антивоенна опозиция

„ Руската войска не убива цивилни, не бомбардира къщи, тя единствено избавя и освобождава, а всички убити са били убити от украинските нацисти “, дерат гърла нашите телевизионни, държавни, платени или откровено вярващи коментатори. Бъдете проклети в пъкъла.

Снимката демонстрира откъс от всеобщ гроб в украинския град Буча. Буча и доста други селища в покрайнините на Киев са окупирани от съветските войски – факт, който не се отхвърля даже от пропагандата. След отдръпването им в града влязоха публицисти и фотографи. Ето какво ги очакваше там.

Мъртви цивилни лежат покрай моторите си. Били са убити, до момента в който са карали. Мъртви хора по пътищата с вързани ръце зад тила. Мъртвец в канализационна шахта. Пет мъртви голи девойки, чиито тела се пробват да изгорят. Ръката на мъртво младо момиче с хубав червен маникюр. В всеобщия гроб в Буча има към 200 души.

Това са хора, които са били държани като заложници, а не военни, елементарни хора, които са живели живота си в домовете си, до момента в който Русия и нейните чудовища не са пристигнали да ги „ спасят “ от кой знае какво. Очевидно от дълъг и благополучен живот. Хората са убивали просто от предпочитание за ликвидиране. Да ви прокълна в пъкъла.

Не мога да допускам, че хората в Русия са толкоз * [промити мозъци], че са подготвени да бъдат съучастници в тези военни закононарушения. Въпреки че не, към този момент мога. Всяка писмен знак Z е изписана с кръвта на тези хора. Z върху колите, градските повърхности и аватарите ви. Какъвто и да е цветът му, той е тъмночервен.

Не знам по какъв начин ще живеем с това. Не разбирам по какъв начин една страна, която се е оповестила за победителка на фашизма, толкоз елементарно разрешава да се лее непозната кръв. Макар че, несъмнено, разбирам, че става дума за риторична фигура. Цялата просвета през последните 20 години е просвета на желанието за тази война.

Те са били убити поради това, че са украинци. Че не са пропутински жители, не са плебеи, а жители на друга суверенна страна. Пожелавам на всички убийци и изнасилвачи гибел, съд и отмъщение. Никога не съм го пожелавал на никого по този метод.

А ще има и кървясъл празник на 9 май, сигурна съм. Ветераните от Втората международна война несъмнено се прекатурват в ковчезите си. Между другото няколко ветерани от Втората международна война и оживели от нацистките лагери също са убити от съветските войски. Проклет да си по дяволите. Вие и всички, които ви поддържат в тази месомелачка.

Йенс Столтенберг
Генерален секретар на НАТО

От десетилетия не сме виждали такава свирепост против цивилни жители в Европа. Ужасяващо и изцяло недопустимо е, че цивилни жители са обект на набези и убийства. Това още един път акцентира, че тази война би трябвало да завърши.

Антъни Блинкен
Държавен секретар на Съединени американски щати

Невъзможно е да не забележите противоположната реакция в тези фотоси. Смятаме, че съветските войски са направили военни закононарушения, и работим по документирането им и даването на информацията, с която разполагаме, на съответните организации. За това би трябвало да се носи отговорност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР