Кийра Найтли - номинираната за награда Оскар британска актриса -

...
Кийра Найтли - номинираната за награда Оскар британска актриса -
Коментари Харесай

Кийра Найтли на 37

Кийра Найтли - номинираната за премия Оскар английска актриса - през днешния ден навършва 37 години.

Найтли e родена на 26 март 1985 година в Тедингтън, Англия.

Има две номинации за Оскар – за най-хубава актриса в „ Гордост и предубеждения “ (2005 г.) и за най-хубава актриса в поддържаща роля в „ Игра на кодове “ (2014 г.). Три пъти е номинирана за Златен глобус - за „ Гордост и предубеждения “, „ Изкупление “ и „ Игра на кодове “. За „ Изкупление “ и „ Игра на кодове “ актрисата е номинирана и за БАФТА.

Още от дребна Кийра желае и знае, че ще стане актриса. На три години към този момент упорства да има личен сътрудник, както родителите си. Тя е толкоз упорита и настойчива, че възрастните се предават. Обещават да ѝ наемат сътрудник, в случай че се оправя чудесно в учебно заведение. И тя извършва добросъвестно своята част от договорката: учи се добре, даже и по време на ваканциите. Освен учебните си задания, посещава и уроци по актьорско майсторство.

Единствената пречка по пътя към реализирането на фантазията на Кийра, се оказва дислексията. Бъдещата актриса е принудена да носи специфични очила, с цел да може да чете и не може да изговаря дълги думи. Успява да се пребори с заболяването, с помощта на романа на Джейн Остин “Разум и чувства” и сюжета на Ема Томпсън по този разказ. Шарман работи с Ема по сюжета. Дава копие от него на щерка си с думите: “Ако Ема Томпсън не можеше да чете, щеше да го преодолее! И ти би трябвало да започнеш да четеш, тъй като това е нещото, което щеше да направи Ема Томпсън.”

Едва ли някой би могъл да допусна по какъв начин би се развила кариерата ѝ, в случай че не съществуваше приликата ѝ с Натали Портман. През 1999 година, Портман играе кралица Амидала в “Star Wars: Невидима заплаха”. Именно идентичните им черти се оказват билетът на Найтли към огромното кино. Джордж Лукас я кани за ролята на двойницата на Кралицата – Сабе. Дори в някои моменти на снимачната площадка, Кийра сменяла Портман. След излизането на кино лентата, този факт е видян единствено от експерти в сферата, останалите са уверени, че и Амидала, и Сабе са изиграни от Натали Портман.

Изключително дискретна във връзка с персоналния си живот, през 2013 година тя се омъжва за музиканта Джеймс Райтън. Заедно имат към този момент две дъщери - Еди и Дилайла.

През 2018 година Кийр Найтли признава, че на 22-годишна възраст е била диагностицирана с посттравматично стресово разстройство, провокирано от неочакваната ѝ международна популярност.

Същата година е оповестена за офицер на Ордена на Британската империя за заслугите си към благотворителността и театралната си активност. Орденът е връчен на актрисата в Бъкингамския замък от английския престолонаследник принц Чарлз.

Ето и някои от най-известните ѝ филми:

" Междузвездни войни: Епизод I - Невидима опасност " (1999)

" Гордост и предубеждения " (2005)

" Изкупление " (2007)

" Небивалата земя " (2011)

" Анна Каренина " (2012)

" Игра на кодове " (2014)

" Лешникотрошачката и четирите кралства " (2018)

Сагата Карибски пирати:

" Карибски пирати: Проклятието на черната перла " (2003)

" Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца " (2006)

" Карибски пирати: На края на света " (2007)

" Карибски пирати: Отмъщението на Салазар " (2017)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР