Китайското правителство е инсталирало микрочипове в оборудване и устройства, произвеждани

...
Китайското правителство е инсталирало микрочипове в оборудване и устройства, произвеждани
Коментари Харесай

Bloomberg: Китай слага шпионски чипове в устройства за техгиганти, Apple: Не е вярно

Китайското държавно управление е конфигурирало микрочипове в съоръжение и устройства, създавани за американски софтуерни колоси като Apple и Amazon. Чрез тях е събирало информация за търговски секрети и интелектуална благосъстоятелност. Това твърди Bloomberg BusinessWeek в свое следствие, провокирало бурни реакции в софтуерния свят в Съединени американски щати.

Според публикацията чиповете са обект на следствие от страна на американското държавно управление от 2015 година насам. Те били основани и въведени от китайската сървърна компания Super Micro, която доставя артикули за центровете за данни на софтуерните компании.

Проблемът бил открит от самостоятелни проверяващи, наети от снабдители на облачни услуги. Именно през 2015 година Apple се отхвърли от сървърите на Super Micro и дефинитивно приключи партньорството си с компанията през 2016 година Сега обаче твърди, че това нямало общо с шпионски чипове.

Потребителски данни не са били откраднати посредством чиповете, прецизират от Bloomberg. Те цитират свои анонимни държавни и корпоративни източници.

И Apple, и Amazon, и Super Micro изрично отхвърлиха изказванията.

" Разочаровани сме, че репортерите на Bloomberg не са били отворени към опцията техните източници да бъркат. Вероятно бъркат тази история с случай от 2016 година, при който открихме възпален драйвър на един-единствен сървър на Super Micro в една от нашите лаборатории. Този случай беше индивидуален и не беше целенасочена офанзива против Apple ", споделят в свое публично изказване по тематиката производителите на iPhone.

От Amazon пък декларират, че не са разкрили доказателства, който да сочат, че в закупения хардуер има сходни чипове.

Изявление има и от китайското външно министерство, в което се показва, че " Китай е съдбоносен бранител на киберсигурността ".

Поднебесната империя от дълго време е подозирана (но рядко непосредствено обвинявана) в шпионаж посредством хардуера, който се прави там. Голяма част от електронните съставни елементи, употребявани в американските устройства, се вършат точно в Китай поради по-ниските цени на произвеждане и труд. Подозираните обири на интелектуална благосъстоятелност са и измежду главните причини за налагането на тежки наказания от страна на Съединени американски щати върху търговията с китайски артикули.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР