Китайският юан достигна най-ниското си ниво спрямо долара за последните

...
Китайският юан достигна най-ниското си ниво спрямо долара за последните
Коментари Харесай

Китайският юан продължава да пада, напомня срива от 2015 година

Китайският юан доближи най-ниското си равнище по отношение на $ за последните 11 месеца във вторник на фона на опасенията, че митата сред Пекин и Вашингтон могат да се трансфорат в пълномащабна комерсиална война.

Китайската валута надвиши 6.7 юана за $ за първи път от август 2017 година на азиатската борсова сесия, оповестява CNBC.

Китайската национална банка бе определила междинната стойност на юана до 6.6497 за $, преди да стартира търговията във вторник - най-слабия му фиксинг от август 2017 година и към 0.5% по-слабо от междинната стойност в понеделник с 6.6157.

 Пекин обезценява юана в хода на комерсиалната война със Съединени американски щати
Пекин обезценява юана в хода на комерсиалната война със Съединени американски щати

Йената нараства, търсенето на безвредни активи се усилва

Централната банка нормално разрешава на юана да се повиши или да падне по отношение на $ в границите на 2% от междинната стойност.

Всичко това се случва на фона на подготвяната нова порция мита сред Съединени американски щати и Китай, която се чака в края на седмицата. Това е удар за китайските пазари, защото вложителите се отхвърлят от валутите на разрастващите се пазари, насочавайки се към $ като валутно леговище.

Юанът натрупа загуба от 3.25% през юни, което предизвика съпоставения с август 2015 година, когато централната банка на Китай ненадейно разреши на валутата да отслабне с съвсем 3% по отношение на щатския $, а това провокира огромен отлив на капитали.

 Тръмп упрекна Русия и Китай, че съзнателно обезценяват валутите си
Тръмп упрекна Русия и Китай, че съзнателно обезценяват валутите си

Причината за курса на двете парични единици обаче е във Вашингтон

Макар да не са изцяло сигурни дали Пекин съзнателно обезценява юана, с цел да се приготви за новите мита на Съединени американски щати, или това е реакция на пазарите, специалистите не плануват повтаряне на случилото се през 2015 година

" 11 август 2015 година е рецесия, породена от централната банка. Днешното обезценяване е движено от пазара, отразявайки рисковете от комерсиална война. Това значи, че централната банка разрешава на пазарните сили да диктуват скоростта на обезценяването, когато има място за това ", изяснява Ирис Панг, икономист в ING, отговарящ за континентален Китай.

 Китай възражда напъните си да трансформира юана в международна валута
Китай възражда напъните си да трансформира юана в международна валута

Властите се възползват от съвършените условия, с цел да реализиран остарялата цел

Холандската банкова и финансова компания ревизира прогнозата си за юана от 6.6 на 7 за $ до края на годината.

За разлика от 2015 година, сега няма съществени терзания за твърдо приземяване на китайската стопанска система, счита Клаудио Пирон, отговарящ за азиатските лихви и валутната тактика на Bank of America Merrill Lynch Global Research.

Пан Гоншен, началник на регулатора на валутния пазар в Китай, изрази убеденост в способността на държавното управление да поддържа юана на " рационално " равнище, съобщи Reuters.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР