Китайският внос на машини за производството на чипове е скочил

...
Китайският внос на машини за производството на чипове е скочил
Коментари Харесай

Чипове за рекордните $40 милиарда: Опитът на Китай да заобиколи американските ограничения

Китайският импорт на машини за производството на чипове е скочил до рекордните $40 милиарда. Причината е опитът на азиатската страна да заобиколи рестриктивните мерки на Съединени американски щати, предава Bloomberg. Китайският бизнес е засилил вложенията в полупроводници в страната до големи мащаби, с цел да е все по-трудно Пекин да не бъде световен фактор.

Вносът на машини, употребявани за произвеждане на компютърни чипове се е нараснал с 14% през 2023 година, съгласно формалните митнически данни. Ръстът бива регистриран макар спада от 5,5% на общия импорт предходната година, което акцентира какъв брой значимо е съгласно китайските управляващи промишлеността за чипове на страната да бъде самодостатъчна.

Китайските компании за произвеждане на чипове влагат в нови фабрики за полупроводници

По този метод локалният бизнес, подпомаган от държавното управление, се пробва да развие качествата на Китай в бранша и да заобиколи контрола върху износа, натрапен от Съединени американски щати и други западни страни. Тези ограничавания вършат по-трудно за китайските компании да получат достъп до машини, нужни за производството на най-мощните чипове, което пък забавя развиването на високотехнологичния бранш на Китай, възприеман като опасност от страна на Америка.
 Китай заобикаля през Малайзия US рестриктивните мерки за чипове
Китай заобикаля през Малайзия US рестриктивните мерки за чипове

Инвестициите там са за милиарди долари

През декември предходната година стана ясно, че от ден на ден китайски разработчици на чипове сглобяват част от продукцията си в Малайзия като застраховка против евентуално стягане на американските наказания против полупроводниковата промишленост на комунистическата страна.

Става дума най-много за графични ускорители, които през последните години се употребяват за характерни задания като тези, свързани с криптовалутите и изкуствения разсъдък. Заявките в Малайзия за момента включват пакетирането на чиповете, което не е под рестрикциите на Съединени американски щати.

Изборът на дестинация не е инцидентен. В Малайзия се опаковат 13% от чиповете в международен мащаб, има опитни фрагменти и упоритостта на държавното управление на страната е да се доближат равнища от 15 на 100 до края на десетилетието. Традиционно политическите връзки с Китай са положителни, което също е фактор.

Пакетирането на чиповете е значимо, тъй като използването на съвременни технологии в него може доста да усъвършенства представянето им. Това изисква профилирано съоръжение и опасенията в Китай са, че Съединени американски щати ще наложи ограничавания върху износа му - по същия метод, по който сега Пекин е с отсечен достъп до машини за прецизна литография.
 На фона на напрежението с Китай, европейски компании влагат в произвеждане на чипове във Виетнам
На фона на напрежението с Китай, европейски компании влагат в произвеждане на чипове във Виетнам

BE Semiconductor Industries е получил утвърждение да направи първична инвестиция от 5 милиона $ за наемане на фабрика
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР