Китайският учен Хе Цзянкуй от Южния университет за наука и

...
Китайският учен Хе Цзянкуй от Южния университет за наука и
Коментари Харесай

Китайски учен твърди, че е създал първите генетично модифицирани бебета

Китайският академик Хе Цзянкуй от Южния университет за просвета и технологии в Шенжен съобщи, че е оказал помощ при основаването на първите генетично модифицирани бебета. Става дума за близнаци, които благодарение на редакция в гените вече имат известна отбрана против HIV.

Роденият в Китай Цзянкуй разгласи научния пробив в неделя в поредност от YouTube клипове. Неговото изказване обаче занапред би трябвало да бъде тествано от самостоятелни учени.

Ако се окаже правилно, сходно достижение без подозрение ще бъде извънредно спорно. От една страна, технологията CRISPR* се приема за революционна поради лесното ѝ потребление за редакция на гени и извънредно ниската ѝ цена. От друга, обаче доста учени към момента са внимателни, когато става дума с потреблението й върху хора.

Близнаците, наречени Лулу и Нана, са се родили преди няколко седмици. В момента те са си вкъщи при своите родители, чийто имена няма да бъдат огласявани в общественото пространството. Бащата на близнаците е HIV-позитивен. Въпреки че не е наложително неговите дъщери също да са се родили с HIV, в този момент те ще имат известна отбрана против вируса с помощта на смяна в един от техните гени.

Същевременно обаче Южният университет за просвета и технологии заяви, че изобщо не знае за сходно изследване. В изказването на образователното заведение написа, че " ние сме изключително шокирани "  от новините в медиите по този въпрос и че " сходно проучване нарушава етичния ни кодекс ". Освен това излиза наяве, че от февруари 2018 година до януари 2021 г. Цзянкуй е в неплатен отпуск. Университетът добави, че ще изследва сходно всички тези изказвания.

* Изключително мощни молекулярни ножици, които могат тъкмо да „ изрязват и слагат “ гените, което разрешава елементи от ДНК да бъдат отстранени и сменени съвсем по избор.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР