Китайският телекомуникационен гигант Huawei Technologies представи отдавна анонсираната собствена операционна

...
Китайският телекомуникационен гигант Huawei Technologies представи отдавна анонсираната собствена операционна
Коментари Харесай

HarmonyOS: Huawei показа новата си операционна система

Китайският телекомуникационен колос Huawei Technologies показа от дълго време обявената лична операционна система - HongmengOS, която в англоезичните страни ще се назовава HarmonyOS, написа CNBC.

По време на конференцията за разработчици на Huawei в китайския град Дунгуан основният изпълнителен шеф на подразделението за потребителски артикули на компанията Ричард Ю разгласи, че операционната система може да се употребява на най-различни устройства - от смарт телефони до " умни " домашни колонки и даже датчици.

Операционната система ще е в основата на напъните на Huawei в региона на " Интернет на нещата " - концепцията, съгласно която всички електронни устройства ще бъдат взаимосвързани между тях посредством интернет.

По думите на Ричард Ю HarmonyOS в началото ще се употребява на " умни артикули с екрани ", като смарт телефони и смарттелевизори. През идващите три години системата ще стартира да се употребява и на други устройства, в това число носима електроника като гривни и часовници и автомобилни навигации. Операционната система в началото ще е налична единствено в Китай, само че Huawei има проекти да я вкара в устройствата си в международен мащаб.

Припомняме, че по-рано тази година Съединени американски щати сложиха Huawei в черен лист, който не разрешава на огромните американски софтуерни компании да продават свои софтуерни артикули и техническо съоръжение на китайския производител. След този ход на Вашингтон Гугъл разгласи, че е замразила бизнес партньорството си с Huawei, написа Infostock.bg.

Така китайският софтуерен колос към този момент не може да употребява пълноценната версия на Android в новите си смарт телефони и таблети, по тази причина би трябвало да се придържа към разновидността с напълно отворен код Android AOSP, при която липсват услугите на Гугъл.

Въпросните услуги от дълго време са изцяло блокирани в Китай, по тази причина за тази страна Huawei употребява модифицирана версия на Android, в която приложенията на Гугъл. Именно по тази причина Android AOSP не толкоз огромен проблем за Китай, само че в другите страни, където потребителите чакат браузъра Chrome и други приложения на Гугъл като Maps и YouTube, тази операционна система не би била по този начин добре призната.

Въпреки че Ричард Ю повтори, че Huawei би предпочела да продължи да употребява Android на своите смарт телефони, само че съобщи, че компанията му е подготвена да премине на HarmonyOS без особени усложнения. По думите му прекосяването от остарялата към новата операционна система ще отнеме ден-два и ще бъде " доста комфортно ".

" Ако не можем да използваме Android в бъдеще, можем незабавно да преминем на HarmonyOS ", сподели изпълнителният шеф от Huawei. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР