Китайският телекомуникационен гигант Huawei се превърна в най-големият доставичк на

...
Китайският телекомуникационен гигант Huawei се превърна в най-големият доставичк на
Коментари Харесай

Huawei за първи път измести Samsung като най-големия доставчик на смартфони в света

Китайският телекомуникационен колос Huawei се трансформира в най-големият доставичк на смарт телефони в света за първи път в историята, задминавайки Samsung през второто тримесечие на 2020 г, съобщи Си Ен Би Си, цитирайки данни на aнaлизaтopcĸaтa фиpмa Саnаlуѕ.

По-голямата част от продажбите идват от Китай, откакто интернационалният бизнес на комапнията пострада от американските наказания.

Huawei е продал 55,8 млн. мобилни устройства в интервала април-юни, което съставлява спад с 5% на годишна база, сочат данните на Canalys. Този резултат обаче е по-добър от представянето на Samsung, чиито продажби са спаднали с 30% в съпоставяне със същия интервал на предходната година до 53,7 млн. смарт телефона.

Това е първият случай, в който Huawei застава на лидерска позиция при продажбите на смарт телефони за едно тримесечие.

Анализаторите обаче слагат под въпрос способността на Huawei да резервира лидерската си позиция, имайки поради вредите, нанесени върху интернационалния бизнес на компанията от американските наказания.

Над 70% от продажбите на компанията за последното тримесечие са осъществени в Китай, като в същото време с това доставките за интернационалните пазари са паднали с 27% на годишна база.

В Европа, която е основен район за Huawei, пазарният дял на компанията през второто тримесечие е паднал до 16% спрямо 22% през същия интервал на 2019 година, сочат данни на Counterpoint Research. На Стария континент китайската компания остава на трето място зад Samsung и Apple.

„ Ще бъде мъчно за Huawei да резервира преднината си в дълготраен проект “, разяснява Мо Джиа от Canalys. „ Основните сътрудници на компанията в Европа понижават доставките на новите модели на Huawei и се насочват към разнообразни марки, с цел да понижат риска. Силните позиции на компанията в Китай може да не са задоволителни за опазване на водачеството в световен мащаб, откакто международната стопанска система стартира да се възвръща “, прибавя той.

Миналата година Съединени американски щати сложи Huawei  в комерсиалния си „ черен лист ", ограничавайки достъпа на китайската компания до американски технологии. В разследване на това решение новите модели на Huawei не могат да употребяват услугите на Гугъл. В Китай, където огромна част от тези услуги са блокирани, възбраната няма съвсем никакъв резултат, само че тя нанася вреди на интернационалния бизнес на компанията.

Това е една от аргументите съперниците на Huawei да печелят пазарен дял. В Европа пазарният дял на  Xiaomi е повишен до 13% през второто тримесечие на 2020 година по отношение на 6% през същия интервал на 2019 година, сочат данни на Counterpoint Research

Въпреки заемането на лидерската позиция в международен мащаб, Huawei е постигнал най-слабия растеж на доходи от 2013 година насам. За първото полугодие компанията регистрира доходи от 454 млрд юaнa (64,23 милиарда дoлapa), ĸoeтo съставлява растеж от 13,1% спрямо миналата година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР