Китайският президент Си Цзинпин постави държавните предприятия в центъра на

...
Китайският президент Си Цзинпин постави държавните предприятия в центъра на
Коментари Харесай

Контраатаката на държавните предприятия в Китай

Китайският президент Си Цзинпин сложи държавните предприятия в центъра на икономическата си политика. В същото време виталното пространство на частните групи се свива и те първи понасят ударите от забавянето на икономическия напредък. Вашингтон осъжда тази държавна поддръжка.

Смутни времена за китайските предприятия. В миг, когато икономическият напредък на азиатския колос се забавя, стотици компании, търгувани на борсата, намалиха наскоро прогнозите си за 2018 година. Окончателната присъда ще бъде произнесена през март, когато те ще разгласяват резултатите си, само че, съгласно " предизвестията за облагата ", преброени от организация Блумбърг, нито един бранш не остава пощаден от неприятните вести - от производителите на месо през въздушния превоз и финансовите компании до химическата индустрия.

В тази мрачна среда обаче няма рецесия за някои групи: китайските държавни предприятия. Редовно подложени на критика за свръхзадлъжнялост, свръхкапацитет и липса на успеваемост, те реализираха рекордни резултати предходната година. За стотината промишлени мастодонта, директно ръководени от централната администрация, чистата облага е скочила с 16,7% (до 220 милиарда евро) при оборот, повишен с 10,1% (3,766 трилиона евро). Представяне, което кара частните предприятия да пребледняват от злоба, откакто броят на техните банкрутите с усили внезапно предходната година.

Достъпът до кредитиране става по-труден

Китайските банки постоянно са предпочитали да финансират държавните предприятия (които се употребяват с подразбиращи се гаранции от държавата). При това състояние частният бранш понесе с цялостна мощ последствията от битката против " сенчестото банкиране ". За хиляди бизнесмени тази акция, дирижирана от Пекин за да се понижат финансовите опасности, докара до още по-труден, даже неосъществим достъп до кредитиране. Мнозина нямаха различен избор с изключение на да пуснат кепенците.

В същото време не по-малко от 16 банки се надпреварваха през октомври да финансират държавния автомобилостроител FAW, с цел да му обезпечат в последна сметка кредитни линии за астрономическата сума от 1000 милиарда юана (130 милиарда евро) и да подсигуряват по-добре неговата непоклатимост макар внезапния спад на продажбите на коли.

Няколко седмици по-рано, при посещаване в североизточния район Дунбей, президентът Си Цзинпин отхвърли рецензиите по адрес на държавните предприятия, като съобщи, че, тъкмо противоположното, те би трябвало да " продължат да стават по-силни, по-добри и по-големи ". Реч, много по-различна от произнесената при идването му на власт през 2013 година, когато разгласи реформирането на държавните предприятия за собствен приоритет и даде обещание " решаваща роля " на пазарните сили...

Равновесието сред контрола на комунистическата партия върху предприятията и пазарните сили постоянно е била деликатна тематика в Китай, откогато Дън Сяопин стартира преди 40 години политиката на отваряне и промени. Но до момента в който изключителният стопански напредък бе съпроводен от непрекъснато разгръщане на частния бранш, виталното пространство на втория се сви фрапантно с идването на власт на Си Цзинпин.

Призив към частния бранш да се върне назад в правия път

От 2013 година делът на банковите заеми за частните предприятия се сгромоляса (от 57% три години по-рано до 11%); делът на частните вложения (който набъбна бързо през предходното десетилетие) се стабилизира, преди да стартира да спада от 2015 година; растежът на промишленото произвеждане стана по-бърз в държавния, в сравнение с в частния бранш, отбелязва американският икономист Никълъс Ларди, създател на труд по тематиката (Държавата отвръща на удара: Краят на икономическата промяна в Китай?, за Института за интернационална стопанска система " Петерсън " ). За него тази контраофанзива от страна на страната е сериозна спирачка за капацитета на Китай за стопански напредък.

В миг, когато Вашингтон осъжда несправедливата поддръжка, оказвана на китайските държавни групи (субсидии, фаворитизъм при публичните поръчки...), те бяха сложени още веднъж в центъра на икономическата политика на Си Цзинпин, на фона на започнатото им връщане в правия път под надзора на вездесъщата Китайска комунистическа партия (ККП). Тази тактика, през последните месеци, възобнови дебата сред консерваторите и либералите в китайския интелектуален хайлайф и в самата ККП. През септември някогашен капиталов банкер се прочу в китайските обществени мрежи, откакто разгласява коментар, съгласно който " частният бранш извърши историческата си задача да подкрепи скока напред на държавните предприятия и към този момент би трябвало да бъде отстранен ". Някои видяха също по този начин ръката на Партията зад известието за преждевременното отдръпване на Джак Ма, създателя на Alibaba, на 55-годишна възраст.

Изправен пред възходящото безпокойствие на частния бранш, Си Цзинпин в последна сметка му даде обещание " непоколебима поддръжка ", приемайки в извънредно помпозна конюнктура петдесетина шефове на компании на 1 ноември. И Китай реши, в края на декември, да утвърди правилото на " конкурентна индиферентност " сред частния и държавния бранш, в разгара на договарянията с Вашингтон за споразумяване на комерсиалния спор. Трудно е обаче да се повярва, че тези последни изказвания трансформират в действителност разпоредбите на играта. В миг, когато стопанската система се забавя, Си Цзинпин желае да може да разчита на безрезервната поддръжка на държавните групи. Независимо дали зависят от централната или от локални управляващи, към 160-те хиляди държавни предприятия в Китай играят основна роля за опазване на заетостта и обществената непоклатимост.

Китай разчита също така на държавните мастодонти, с цел да набере мощност и да се издигне като промишлена и новаторска мощ. " Промишлената тактика, дефинирана в " Произведено в Китай 2025 ", се основава значително на националните " първенци ", способни да се наложат при световната конкуренция, и чиито директни връзки с централното държавно управление разрешават съгласуваност ", отбелязва Жан-Франсоа Дюфур в своята книга ( " China Corp. 2025. Зад кулисите на капитализма по китайски " ), която следва да излезе. Било то по " новите пътища на коприната " или другаде, държавните предприятия са на първа линия в завоевателната тактика на Китай. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР