Kитайският президент Си Цзинпин лично е накарал шефа на Световната

...
Kитайският президент Си Цзинпин лично е накарал шефа на Световната
Коментари Харесай

Китай предложили на СЗО да си мълчи за коронавируса

 Kитайският президент Си Цзинпин персонално е предиздвикал шефа на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус да забави предизвестието към света за COVID-19, заяви в. " Шпигел ". Изданието се базира на конфиденциален отчет на немското разузнаване.

Според информацията на 21 януари водачът на Китай е звъннал на Гебрейесус с молба да не разкрива, че вирусът се предава от човек на човек, и да отсрочи предизвестието за пандемия. Германското разузнаване пресмята, че тайната осведомителна политика на Китай е изгубила на света от четири до шест седмици за битка с вируса.

Докладът обаче отбелязва още, че Китай не е давал да се разгласява обществено за вируса, като в същото време е увеличавал вноса и намалявал износа на медицински консумативи. Пекин също по този начин е покрил следите си, като е унищожил ранни проби от вируса и е изтрил в интернет всякакво споменаване на заболяването, предава Bg-voice.com

Ако изказванията се окажат правилни, те биха засилили мнението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че СЗО е насочена към Китай. Още през април Тръмп разгласи, че СЗО се трансформира в инструмент за китайска агитация и спря финансирането на организацията.

СЗО дефинира изказванията като неоснователни и погрешни. Агенцията на Организация на обединените нации сподели в официално съобщение, че публикацията на " Шпигел " за телефонен диалог от 21 януари сред ръководителя й Тедрос Гебрейесус и китайския президент Си Цзинпин е погрешна и безпочвена. СЗО настоя, че Тедрос и Си в никакъв случай не са разговаряли по телефона и добави, че такива неточни данни попречват напъните за битка против COVID-19.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР