Китайският президент Си Цзинпин изпрати днес до държавния глава на

...
Китайският президент Си Цзинпин изпрати днес до държавния глава на
Коментари Харесай

Си Цзинпин изпрати съболезнования на Джо Байдън по повод кончината на Хенри Кисинджър

Китайският президент Си Цзинпин изпрати през днешния ден до президента на Съединени американски щати Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в адрес, в който изрази съболезнованията си за гибелта на американския посланик Хенри Кисинджър, съобщи Ройтерс, като се базира на китайското външно министерство.

Кисинджър, посетил Китай над 100 пъти, за последно се срещна със Си Цзинпин по време на изненадващото му пътешестване до Пекин през юли. Американският посланик умря нощес на 100-годишна възраст и доста китайски поданици показаха скръбта си в обществените мрежи.

" Д-р Кисинджър бе добър остарял другар на китайския народ. Той бе пионер и учредител на китайско-американските връзки ", сподели представителят на министерството Ван Вънбин по време на конференция. " Кисинджър направи исторически принос за нормализирането на китайско-американските връзки и китайският народ ще го запомни с откровената му отдаденост и значимия принос ", сподели Ван Вънбин.

" Китайският министър председател Ли Цян и министърът на външните работи Ван И също изпратиха съболезнованията си до фамилията на Кисинджър, както и до държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън ", добави Ван Вънбин.

" Кисинджър смяташе, че китайско-американските връзки са основни за мира и развиването на двете страни, както и за останалия свят ", добави представителят.  " Китай и Съединени американски щати би трябвало да продължат стратегическата визия, политическия кураж и дипломатическата мъдрост на Кисинджър и да насърчат здравото, устойчиво и стабилно развиване ", съобщи той.

Кисинджър, който заемаше поста държавен секретар и народен консултант по сигурността по време на президенствата на Ричард Никсън и Джералд Форд, посети Пекин за пръв път през 1971 година, с което проправи пътя за отварянето на американската дипломация към Китай.

Паметта му бе почетена от китайските държавни медии, както и от консуматори в обществените мрежи.

" Общото усещане за Кисинджър в Китай бе, че той е индивидът в Америка, който схваща китайския народ ", сподели доцент Брайън Вон от Хонконгския университет. " Кисинджър бе считан за външен човек, който схваща потребността на Китай да преодолее самоналожената си изолираност през 60-те и 70-те години на ХХ век ", добави той.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР