Китайският президент Си Дзинпин призова за свободна търговия и прикани

...
Китайският президент Си Дзинпин призова за свободна търговия и прикани
Коментари Харесай

Си Цзинпин: Трябва да изградим отворена глобална икономика

Китайският президент Си Дзинпин прикани за свободна търговия и прикани да се постави завършек на " егоистичната и недалновидна " политика, както се изрази, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

" Трябва да отхвърлим (воденето на) егоистична, недалновидна, тесногръда и затворена политика. Трябва да запазим разпоредбите на Световната комерсиална организация, да поддържаме мултилатералната система за търговия и да изградим отворена световна стопанска система ", сподели Си на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие в китайския град Циндао, предава Българска телеграфна агенция.

Макар и в изявлението му да не беше упоменат президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, Пекин се опита да се показа като бранител на свободната търговия като реакция на поддръжката на американския водач за надзор върху вноса, отбелязва Асошиейтед прес и показва, че в действителност Китай е считан за най-затворената огромна стопански системи.

Си изрази удовлетворение от присъединението на нови членове към ШОС. Във встъпителното си слово на срещата той дефинира присъединяване във форума на индийския президент Нарендра Моди и пакистанския министър председател Мамнун Хусейн като " извънредно значимо важно историческо събитие ". Двете азиатски страни от предходната година са пълноправни членки на ШОС.

Срещата на организацията съответства със усилването на връзките сред Китай и Русия в отговор на американската тактика за национална сигурност, в която те са избрани като главните съперници на Америка.

" Трябва да отхвърлим мисленето от времето на Студената война и междублоковата борба ", сподели Си. Той добави, че страните би трябвало да " се опълчват на практиката да се търси лична стопроцентова сигурност за сметка на сигурността на други страни ".

През последните години възходящо значение придобива и икономическият съставен елемент на ШОС, олицетворяван от знаковия външнополитически и инфраструктурен план на Си " Един пояс, веднъж ", отбелязва АП.

Китайският президент разгласи, че страната му ще открие за страните от ШОС кредитна линия в размер на 4,7 милиарда $, с което насочи вниманието към икономическия аспект на организацията.

Инфраструктурните планове на Пекин в Централна Азия провокират известни терзания у някои, в частност у Индия, която единствена от членовете на ШОС отхвърли да поддържа програмата. Русия също се отнася внимателно към разрастващото се въздействие на Китай и въпреки че насилствено поддържа самодейността " Един пояс, веднъж ", също се стреми да ускори икономическите си и политически лостове в района посредством доминирания от нея митнически съюз, прочут като Евразийски стопански съюз, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР