Китайският президент Си Дзинпин посрещна германския канцлер Олаф Шолц в

...
Китайският президент Си Дзинпин посрещна германския канцлер Олаф Шолц в
Коментари Харесай

"Всичко е политика, храната - също": С какво меню Си Дзинпин просрещна германския канцлер?

Китайският президент Си Дзинпин посрещна немския канцлер Олаф Шолц в държавната къща за посетители " Дяоюйтай " в Пекин в последния ден от тридневното му посещаване.

Това е второто посещаване на Шолц в азиатската страна след встъпването му в служба през 2021 година То идва в миг, когато доста от западните съдружници на Германия се опълчват на Китай по редица търговски въпроси.

В Брюксел текат голям брой инспекции на държавната помощ за китайски слънчеви панели, електрически коли и вятърни турбини.

 Шпионаж и бойкот: Нареждал ли е Тръмп на Централно разузнавателно управление на САЩ подривна активност по отношение на Си Дзинпин? Светът 3 мин. Шпионаж и бойкот: Нареждал ли е Тръмп на Централно разузнавателно управление на САЩ подривна активност по отношение на Си Дзинпин?  Олаф Шолц се контузи по време на джогинг Светът 1 мин. Олаф Шолц се контузи по време на джогинг  Кой кой е: Германският канцлер се срещна със своя двойник в Съединени американски щати Светът 2 мин. Кой кой е: Германският канцлер се срещна със своя двойник в Съединени американски щати  Израелските сирени за въздушна офанзива смъкнаха Олаф Шолц от самолета Светът 1 мин. Израелските сирени за въздушна офанзива смъкнаха Олаф Шолц от самолета  Шпионаж и бойкот: Нареждал ли е Тръмп на Централно разузнавателно управление на САЩ подривна активност по отношение на Си Дзинпин? Светът 3 мин. Шпионаж и бойкот: Нареждал ли е Тръмп на Централно разузнавателно управление на САЩ подривна активност по отношение на Си Дзинпин?  Олаф Шолц се контузи по време на джогинг Светът 1 мин. Олаф Шолц се контузи по време на джогинг  Кой кой е: Германският канцлер се срещна със своя двойник в Съединени американски щати Светът 2 мин. Кой кой е: Германският канцлер се срещна със своя двойник в Съединени американски щати  Израелските сирени за въздушна офанзива смъкнаха Олаф Шолц от самолета Светът 1 мин. Израелските сирени за въздушна офанзива смъкнаха Олаф Шолц от самолета

Снимка: Ройтерс

„ Срещата ми със Си Дзинпин ще се концентрира и върху това по какъв начин можем да допринесем повече за справедливия мир в Украйна ”, съобщи немският канцлер преди срещата си с китайския президент.

По-късно Шолц разяснява, че е изискал от Си Дзинпин да окаже напън върху Русия, с цел да спре " безсмислената акция " на Владимир Путин в Украйна , съобщи Агенция Франс Прес.

" Думата на Китай има тежест в Русия ", съобщи Олаф Шолц в обществената платформа X.

А немското издание „ Билд “ разяснява, че всичко е политика, храната – също, и показва менюто, с което Си Дзинпин е просрещнал немския канцлер.

На Олаф Шолц е била поднесена риба групер - със сигурност хваната в китайски води . През 2022 година Пекин забрани вноса на групер от вражеския Тайван - тъй като „ рибата, отглеждана там, е нездравословна “.

Снимка: Риба групер Снимка: iStock

Сред поднесената храна има доста з еленчуци, риба и раци . Друго месо съвсем няма.

В страничните елементи на чиниите са сложени екзотични деликатеси. Сред тях е чайот с ядивна ядка в сърцевината си . Тропическият зеленчук-чудо има по едно и също време усет на краставица, картофи и колраби . Той наподобява като крушовидна зелена спаружена чушка.

Чайот Снимка: iStock

На Олаф Шолц са били поднесени и бели аспержи – в пилешка чорба с миди (Китай е най-големият производител на аспержи в света), както и класическата китайска гъба – смръчкула , която може да бъде същинско предизикателство. В Китай тя се поставя за малко в бездънен тиган, като по този метод резервира жилестата си текстура.

Снимка: iStock

Предпоследното ядене е било поднесено с плодове - Dim Sum, което на китайски значи „ допиране на сърцето “.  Това са кнедли, които обичайно се оферират в разнообразие от разновидности, от сладки до солени, пълнени със зеленчуци, плодове, риба или месо, сервират се на пара или пържени. Но на тази среща присъстващите са могли да прибавят каквото пожелаят към тях.

Dim Sum са избрани за най-хубавата храна в света, която може да се яде с пръчици.

„ Билд “ разяснява, че Шолц умее да борави с пръчици и с някои ястия се оправя успещно без нож и вилица.

С мидите обаче не е толкоз елементарно. Деликатесният морски подарък се отличава с извънредно деликатната си консистенция, която мъчно се хваща с пръчици.

Канцлерът Шолц е трябвало да внимава с винения съпровод. Червеното Changyu (каберне совиньон, годишна продукция 2017 г.) има цели 14 % алкохол. То идва от една от най-големите и обичайни винарни в Китай - учредена през 1892 година от индустриалния магнат Джан Биши (1841–1916), прочут още като „ Рокфелер на Китай “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР