Китайският президент Си Дзинпин. © Pool Още по темата Американската

...
Китайският президент Си Дзинпин. © Pool Още по темата Американската
Коментари Харесай

Китайски икономисти обвиняват модела на страната си за търговската война със САЩ

Китайският президент Си Дзинпин.

© Pool Още по тематиката
Американската стопанска система е с по-голям растеж от предстоящото през третото тримесечие

Това е вследствие на мощните потребителски и държавни разноски
27 окт 2018
Daimler и Geely вършат взаимна компания за споделено пътешестване в Китай

Услугите на немската компания и притежателя на Volovo ще се оферират в няколко огромни града
27 окт 2018
Китай с най-нисък стопански напредък от рецесията насам

Правителството и регулаторите успокояват вложителите, откакто Брутният вътрешен продукт набъбна с 6.5% през третото тримесечие
21 окт 2018 Двама от най-доказаните китайски икономисти настояват, че комерсиалната война със Съединени американски щати е резултат от модела на развиване на азиатската страна. По този метод те се разграничават от общоприетото мнение на ръководещата Комунистическа партия, че това е опит на президента Доналд Тръмп да попречи на икономическия напредък на Китай.

Критиките акцентират другите отзиви на реформистите интелектуалци и бюрократите, поддръжниците на държавната политика в страната. По-скоро казусът сред тях е, че гледната точка на едните се основава на това, че американските мита са понятен отговор на водената политика в Китай, а не неоснователна офанзива към страната, написа Financial Times.

Мненията

Професор Джанг Уейинг от Пекинския университет за развиване (ПУР) съобщи скоро в една от речите си, че икономическият напредък на Китай от 1978 година не е резултат от характерния " китайски модел " на развиване. Избран през 2002 година от Китайската национална телевизия за " икономист на годината ", той прибавя, че заради това погрешно пояснение се е стигнало до сегашния търговски спор, който провокира терзания измежду западните страни.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус " От тяхна позиция теорията за " модела на Китай " може да докара до спор сред страната и западния свят. Неприятелската интернационална среда, с която се сблъскваме през днешния ден, съгласно някои не е обвързвана с неправилното пояснение на достиженията на Китай през последните 40 години ", сподели Уейинг в тирада, която беше отстранена от уеб страницата на университета след разпространяването ѝ в интернет.

" В очите на западняците по този начин нареченият китайски модел е държавен капитализъм, който е несъответстващ със справедливата търговия и международния мир и не би трябвало да бъде разрешено да се развива триумфално без трудности ", споделя той.

Джанг Уейинг обаче си е навлякъл неприятности, свързани с " политическата си преданост ". Заради критици, съмняващи се в автобиографията му, той е отхвърлен от поста помощник-президент на ПУР и към този момент не е декан на влиятелното учебно заведение по мениджмънт в Гуанхуа. Той отхвърля обвиняванията.

В коментар Шенг Хонг, изпълнителен шеф на Университета по стопанска система, предизвести, че Китай е изложена на риск да не продължи наклонността си от 1978 година за " промени и отваряне " към политиката на свободните пазари. В същото време търговията на страната води до спор със Запада.

Неприятна за страната позиция

" Реформата и отварянето към света са гаранция за стратегическо съдействие сред Китай и Съединени американски щати ", написа Хонг в есе, оповестено в китайската версия на Financial Times, както и на британски език в уеб страницата на Unirule. " Без подозрение промяната и отварянето спомагат за премахването идеологическия спор сред двете страни и Запада, както и за образуването на полезности ".

Основан през 1993 година, тинк танкът Unirule е прочут като център за демократично мислещите, само че изпитва компликации, защото такива хрумвания не са приятни за президента Си Дзинпин. Миналия октомври организацията беше принудена да затвори централата си, намираща се в центъра на Пекин, и краткотрайно беше накарана да напусне и новата си през юли.

През октомври районното ръководство на столицата заплаши да анулира регистрацията на тинк танка, тъй като Unirule е превишил оторизации обсег на бизнеса си, като е предложил курсове за образование.

" Не е изненадващо да чуем такива изявления от Джанг Уейинг и Шенг Хонг, чиито възгледи са пределно ясни и също по този начин доста надалеч от всеобщото интелектуално мнение ", написа Андрю Бадън, шеф на научните проучвания в Gavekal Dragonomics - макроикономическа изследователска група, основана в Пекин.

" Интересното е, че позициите им стават ясни в подобен миг - макар че мненията на двамата създатели постоянно се изтриват от китайската онлайн мрежа и е мъчно да се разбере какво въздействие оказват. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР