Китайският председател Си Дзинпин се срещна с японския министър-председател Фумио

...
Китайският председател Си Дзинпин се срещна с японския министър-председател Фумио
Коментари Харесай

На фона на трудностите от последните години, Китай и Япония гледат към нови по-рационални отношения

Китайският ръководител Си Дзинпин се срещна с японския министър-председател Фумио Кишида в Сан Франциско в коридорите на 30-ата среща на АТИС, като удостовери позицията за повсеместен прогрес на стратегическите и взаимноизгодни връзки сред Пекин и Токио и акцентира, че тяхната основа не би трябвало да бъде увреждана или разклащата, изключително когато става въпрос за значими кардинални позиции, свързани с историята и Тайван.

И двете страни би трябвало да се съсредоточат върху общите ползи, да се оправят вярно с разликите и да се придържат към правилата, изложени в четирите политически документа сред Китай и Япония, сподели Си.

Срещата сред Си и Кишида пристигна в миг, когато, съгласно специалисти, Япония губи стратегическата си автономност в своята политика към Китай, показвайки наклонност към следване на Съединени американски щати, и това води до непрестанно струпване на структурни проблеми сред двете страни. Колкото повече продължава тази обстановка, толкоз по-важно става поддържането на разговор на високо равнище, а последната среща сред водачите на двете страни изигра значима роля за стабилизиране на цялостните двустранни връзки, считат специалистите.

Срещата в Сан Франциско бележи първия разговор на високо равнище сред водачи на двете страни след ноември 2022 година в Банкок. 

„ В момента интернационалната обстановка е обект на голям брой промени, а опасности и провокации се появяват един след различен. Мирното взаимно битие, трайното другарство, взаимноизгодното съдействие и общото развиване са вярната посока, която служи на главните ползи на китайския и японския нации “, сподели Си на Кишида. „ И двете страни би трябвало да схванат общата наклонност на историята, да вървят в крайник с нея, да се съсредоточат върху общите ползи, да се оправят вярно с разликите и да съблюдават правилата, изложени в четирите политически документа сред Китай и Япония “, добави китайският водач по време на срещата.

Японският вестник „ Йомиури шимбун “ заяви, че макар разликите сред Япония и Китай във връзка с сигурността и възбраната за вноса на японски морски артикули, препотвърждаването на стратегическите и взаимноизгодни връзки има за цел да продължи разговора и съдействието в области като стопанската система и изменението на климата, с цел да за гарантиране на ползите и на двете страни.

„ Опасенията на Китай и Япония се разминават много, като Токио се концентрира върху съответни „ висящи въпроси “ като възбраната за вноса на японски морски артикули в Китай, а Пекин се тормози от отрицателни дейности на Япония, свързани с Тайван, морските въпроси, военната сигурност, както и мощно пристрастното усещане и стратегическото позициониране на Япония по отношение на Китай “, споделя Сян Хаою, теоретичен помощник в Китайския институт за интернационалните проучвания. 

„ На този декор потвърждаването на стратегическите и взаимноизгодни връзки служи като апел към Токио да се отнася към китайско-японските връзки от стратегическа висота и дълготрайна вероятност, придържайки се към посоката на взаимноизгодно съдействие. Изолираните противоречиви въпроси не би трябвало да пречат на страните да губят от взор по-голямата картина. За Япония е от значително значение да се приспособява към новата обстановка, да поправя предубеденото стратегическо мислене към Китай и да сътвори условия за разрешаване на съответните проблеми посредством повишение на политическото доверие и доверието в сигурността “, показва специалистът.

Срещата сред Си и Кишида удостовери също желанието на двете страни да се придържат към правилата, заложени в четирите взаимни политически документа. Ся Хаою изяснява, че „ сърцевината на духа на четирите политически документа сред Китай и Япония е, първо, Япония да се отнася вярно към значими чувствителни въпроси като историята и Тайван, и второ, Китай и Япония да се придържат към връзки на „ сътрудници за взаимно съдействие, които не съставляват опасност един за различен “.

Съдейки по политиката на Япония по отношение на Китай през последните години, има поредност от отрицателни дейности, които нарушават и потъпкват тези съществени правила, което и докара до утежняване на връзките им.

„ Надяваме се, че японското държавно управление ще предприеме две съответни дейности: първо, във връзка с контрола върху износа на чипове, ограничаващите ограничения на Япония са по-строги от тези на Съединени американски щати и могат да бъдат облекчени; второ, външната политика на кабинета на Кишида клони към Съединени американски щати и би трябвало да се поправя, с цел да се поддържа салдото сред Китай и Съединени американски щати “, споделя Кийоюки Сегучи, шеф на Института за световни проучвания на Canon в Япония.

По време на диалога си с Кишида, Си Дзинпин засегна и икономическите ползи на Китай и Япония, наблягайки, че техните промишлени и снабдителни вериги са надълбоко преплетени и не е в полза на нито една от страните те да се разделят. 

Редица анализатори са на мнение, че политиката на Япония по отношение на Китай обичайно следва тази на Съединени американски щати. Камо Томоки, професор от университета „ Кейо “, показва, че стратегическият метод на Съединени американски щати към Китай не се е трансформирал фундаментално и Япония евентуално ще последва образеца. „ Независимо дали обсъждаме актуалните връзки сред Китай и Съединени американски щати или връзките сред Китай и Япония, концепцията за „ постигане на повратна точка “ към момента е преждевременна. Продължаващото струпване на проблеми сред Япония и Китай може да докара до нескончаем интервал на „ изстудяване “. В такава обстановка има по-голяма нужда от интензивно поощряване на разговора и взаимните визити сред висшите управления на двете страни “, счита той.

„ Значението и въздействието на двустранните срещи по време на форума на върха на АТИС са доста разнообразни за връзките сред Китай и Съединени американски щати и тези сред Китай и Япония. Китайско-американската среща, след сериозна подготовка и поредност от взаимоотношения на високо равнище през последните няколко месеца, реализира значим консенсус и резултати, които имат обилни последствия за световната стратегическа непоклатимост. За разлика от това, политиката на Япония по отношение на Китай от последните години загуби своята стратегическа автономност, демонстрирайки от ден на ден характерности на следване на Съединени американски щати и покоряване на китайско-американските връзки. Стремежът на Япония към двустранна среща с Китай е значително отговор на актуалната обстановка, опасявайки се, че още веднъж ще бъдат „ превишени “ от Съединени американски щати “, споделя Сян Хаою.

Според специалистът, в основата си актуалните компликации в китайско-японските връзки е основно от безпокойството на Токио по отношение на възходящото въздействие на Пекин и възприятието, че е оставен отвън личния си статут на огромна мощ. Това изисква от Япония интензивно да се приспособява към измененията в обстановката, навреме да поправя самовъзприятието си и стратегическата си ориентировка към Китай. Понастоящем обаче наподобява, че страната не е психически готова за това развиване и не е направила интензивно съответните корекции. Напротив, тя се стреми да разчита на други страни, с цел да ограничи развиването на Китай, което е стратегическо занемаряване и сериозна неверна преценка, счита Сян Хаою.

„ Разбира се, мъчно е да се чака Япония ще поправя бързо стратегическата си посока в сегашния подтекст на непрекъсната дясна и консервативна наклонност във вътрешната политика. За двустранните разногласия сред Китай и Япония най-спешната задача е укрепването на стратегическата връзка, разширение на разговорите и обмена в разнообразни области и на всички равнища, ускорение на пренастройването на взаимното съгласие и позициониране и потвърждаване на „ долната линия “ и „ бариерите “ в връзките, изключително постигането на нов консенсус по тайванския и морските въпроси, с цел да се подсигурява цялостната непоклатимост на китайско-японските връзки “, прибавя специалистът.

Това ненапълно бе обрисувано и от японския министър председател Кишида в диалога му със Си Дзинпин, когато кой уточни, че Токио се надява да гледа към бъдещето, да ускори връзката и разговора на високо равнище с Китай, да усили позитивните фактори в двустранните връзки и да се придържа към мирното взаимно битие. Япония няма желание да се „ отделя или прекъсва връзките “, ще продължи по пътя на мирното развиване и позицията ѝ за разрешаване на тайванския въпрос в сходство със взаимното официално съобщение сред Китай и Япония остава непроменена.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР