Китайският предприемач Джак Ма постепенно се оттегля от обществения живот(снимка:

...
Китайският предприемач Джак Ма постепенно се оттегля от обществения живот(снимка:
Коментари Харесай

Джак Ма се оттегля от проект с 300-годишен хоризонт


Китайският бизнесмен Джак Ма последователно се отдръпва от публичния живот
(снимка: Jack Ma Foundation)

Джак Ма се отдръпва от поста президент на елитното бизнес учебно заведение, което е основал. Стъпката загатва за по-нататъшно отдръпване от публичния живот на най-видния бизнесмен в Китай, основал колоса Alibaba. Предполагаемата причина е държавният напън върху софтуерната промишленост.

Позовавайки се на анонимни източници, Financial Times заяви, че Ма към този момент няма да служи като президент на Hupan – школата по предприемачество, която той сътвори през 2015 година с визията да я трансформира в „ 300-годишно дружество ”. Амбицията му беше школата да се трансформира в международно име за предприемаческо обучение, отбелязва.

Hupan ще преструктурира просветителната си стратегия. Училището към този момент се отхвърли да употребява думата „ университет ” в името си, откакто държавното управление забрани на институциите, които не са лицензирани като университети, да употребяват сходно разбиране.

Според информацията, Ма няма да има „ никакво публично звание на високо равнище ” в организацията, откакто тя е била преструктурирана. Вестникът добави, че въпреки всичко Ма желае да остане обвързван с учебното заведение и може да изнася лекции там.

Докладът идва няколко месеца откакто. Самият Ма беше в центъра на тези акции. Регулаторите отдръпнаха дълго чаканото IPO за компанията му Ant Group, финансовия филиал на Alibaba, предходната година, откакто Ма разкритикува финансовите регулатори на страната и следените от страната банки.
още по тематиката
След това Ant Group бе принудена да извърши „ главен ремонт ” на своите действия. За Alibaba и други софтуерни компании започнаха следствия с опасения за монополно държание и нарушение на правата на потребителите.

Ма не е единственият огромен CEO, който се отдръпва от висша позиция, напоследък. 38-годишният създател на ByteDance Джан Имин разгласи предходната седмица, че подава оставка като основен изпълнителен шеф и ще премине към нова роля в компанията, с цел да „ се концентрира върху дълготрайната тактика ”.

А през март Колин Хуанг, 41-годишният създател на Pinduoduo, съобщи, че ще напусне поста ръководител, „ с цел да преследва детската си фантазия да стане академик или откривател ”.

Ма е взел името Hupan, което значи „ край езерото ”, от жилището, в който е живял, когато е основал Alibaba през 1999 година „ Lakeside Gardens ” е името на мястото, където са работили първите 18 чиновници на Alibaba в ранните дни на компанията. Ма съпоставя този опит със западната процедура да стартираш дребен бизнес в гараж.

Всяка компания има своя лична „ гаражна ” история, описа Ма пред възпитаници на гала през 2016 година в учебното заведение. „ Ето за какво го кръстихме Hupan University, с цел да помним всеки бизнесмен ”.

Влизането в школата по на Ма е извънредно мъчно. Всеки претендент би трябвало да има повече от три години предприемачески опит, да ръководи компания с минимални годишни доходи от 30 милиона юана ($4,7 милиона) и да има най-малко 30 чиновници.

Дори квалифицирани претенденти би трябвало да преминат през задълбочени изявленията. Степента на банкет е 2,2%, което прави по-трудно влизането там от това в Харвард и Станфорд.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР