Китайският марсоход Джурун“ е предоставил ключови наблюдателни доказателства за течна

...
Китайският марсоход Джурун“ е предоставил ключови наблюдателни доказателства за течна
Коментари Харесай

Китайският „Джурун“ открива доказателства за наличие на вода на Марс

Китайският марсоход „ Джурун “ е дал основни наблюдателни доказателства за течна вода в ниските марсиански ширини, най-топлите райони на Червената планета. Това демонстрират резултатите от ново изследване, оповестено в списанието Science Advances тази седмица.

Предишни изследвания представяха доказателства за огромно количество течна вода на ранния Марс, само че трагични климатични промени довели до доста ниско налягане и бързо изпарение на водата, което е затруднило устойчивото битие на течна вода на днешната планета. Учените считат, че в този момент водата там може да съществува единствено в твърдо или газообразно положение.

Наскоро, обаче, марсоходът „ Джурун “ откри някои значими морфологични характерности на повърхностите на дюните в този район, като пукнатини, гранулация, многоъгълни хребети и сходна на лента диря. Анализът на данните разкрива, че повърхностният пласт на дюните е богат на минерали, в това число хидратирани сулфати, хидратиран силициев диоксид и ферихидрит, съобщи " Радио Китай ".

„ Тези характерности на повърхността на дюните са свързани с присъединяване на течна солена вода, формирана от топенето на скреж и сняг, падащи върху съдържащите сол повърхности на дюните, когато настъпи изстудяване ", сподели водещият откривател Цин Сяогуан. Той добави, че откритието дава основно доказателство за течна вода в ниските географски ширини на Марс, където температурите на повърхността са относително високи и по-подходящи за живот от високите географски ширини.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР