Китайският лидер Си Цзинпин и руският президент Владимир Путин отправиха

...
Китайският лидер Си Цзинпин и руският президент Владимир Путин отправиха
Коментари Харесай

Европейски нюзрум: Ера на нова геополитика

Китайският водач Си Цзинпин и съветският президент Владимир Путин насочиха предизвикателство към Запада по време на срещата на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) тази седмица в Йоханесбург. Някои наблюдаващи към този момент я дефинираха като " срещата на върха на Южното полукълбо ". Впрочем Путин не взе участие персонално в срещата на върха, защото щеше да бъде заплашен от заповедта за арест, издадена против него от Международния углавен съд (МНС) за осъществяване на хипотетични военни закононарушения.

Срещата на БРИКС от 22 до 24 август несъмнено бе най-значимото събитие за Русия и Глобалния Юг от началото на съветската инвазия в Украйна през 2022 година. Тя послужи като платформа за среща сред Русия и четири страни, които освен отхвърлят да застанат на страната на Запада против Москва, само че и се стремят да изградят, както гласеше тематиката на събитието, " приобщаващ мултилатерализъм ". БРИКС разгласи че ще се разшири през 2024 година с шест нови членове (Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства). Накратко казано, това съставлява предизвикателство към господството на Запада, даже и да не е допустимо същинско разкъсване на връзките в свят на взаимосвързани ползи.

Неизбежно, огромна част от вниманието беше ориентирано към Путин, който с нахлуването в Украйна преди съвсем 18 месеца сложи началото на една от най-големите войни в Европа от 1945 година насетне. Руският водач се включи в срещата на върха посредством видеовръзка и осъди западните страни за това, което назова " противозаконни наказания, които потъпкват всички правила на интернационалната търговия ", както и за водената от тях политика, която съгласно него подхранва инфлацията. Според съветския водач решаваща стъпка към един многополюсен свят е дедоларизацията. Процес, който по негово мнение " към този момент необратимо напредва ", за което свидетелства фактът, че през 2022 година американската валута е била използвана за едвам 28,7% от общия оборот на търговията сред петте страни от БРИКС.

Русия непрестанно насочва офанзиви против Запада, в търсене на другари

Русия има намерение да продължи да се показва като опция на западните страни, осъждайки техните неоколониални политики. В своето видеообръщение на срещата на върха на БРИКС Путин настоя, че Русия не е отговорна за продоволствените рецесии в света. Той разгласи - в символ на благосклонност и като сигнал към Южното полукълбо - че Москва ще достави гратис хиляди тонове зърнени култури на шест африкански страни.

Миналия месец Русия приключи постигнатото с посредничеството на Организация на обединените нации съглашение за изнасяне на жизненоважно зърно от блокираните украински пристанища. Турция, дружно с Организация на обединените нации, посредничи за подписване на замразената договорка за експорт на зърно сред Украйна и Русия и се възприема като медиатор във войната. По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че чака да убеди съветския президент Владимир Путин да възобнови договорката за зърното. До момента Москва не е удостоверила, че съществуват сходни проекти.

От февруари 2022 година насетне реториката на Путин става все по-войнствена и заплашителна. Съединени американски щати и европейските страни му отвърнаха, като постановиха мрежа от финансови и търговски наказания. Миналата година немският канцлер Олаф Шолц съобщи, че мирогледът на Путин е килнат от " фикс идея за велика мощ и империализъм ".

В средата на август Путин употребява и откриването на 11-ата Московска конференция по интернационална сигурност, с цел да насочи известни нападки против западните сили, като ги упрекна, че подклаждат безредици по света. Конфликтите на доста места по света са породени само от " геополитическите случки и егоистичното, неоколониално държание на Запада ", съобщи Путин в свое видеопослание. Ръководителят на Кремъл от дълго време упреква Запада, че заговорничи против всичко съветско.

Русия и Китай - партньорство без граници?

Изглеждаше, че Русия се пробва да употребява конференцията по сигурността в Москва, с цел да укрепи съюзите си. Сред участниците в конференцията беше и новият китайски министър на защитата Ли Шанфу.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Русия и не наложи наказания против нея. Ръководството на Китай не осъди обществено нахлуването на Русия в Украйна, а се концентрира върху ролята на медиатор сред двете враждуващи страни. Пекин и Москва оповестиха партньорство " без граници " малко преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 година. Путин откри, че китайският президент е на негова страна, като Си Цзинпин, в своя тирада, прочетена от неговия министър на търговията Ван Вънтао, удостовери готовността си да " предизвиква демократизацията на интернационалните връзки и многополярността ".

Тези дни обаче китайският колос се бори с рецесия, която би могла да бъде провокирана от рецесията в бранша на недвижимите парцели. С общ Брутният вътрешен продукт, възлизащ на към 26% от международния Брутният вътрешен продукт, петте страни от БРИКС към момента са надалеч от общия общ брой на този на страните от Г-7 и останалите страни от Европейски Съюз. По отношение на спора в Украйна обаче Пекин не трансформира мнението си. На 17 август китайският министър на защитата Ли Шанфу посети и съдружника на Русия Беларус.

" Приятели " против американския хегемон?

В своя тирада, прочетена от китайския министър на търговията на срещата на върха на БРИКС, Си разкритикува Съединени американски щати, без категорично да посочва страната. " Има една страна, която желае да резервира хегемонията си и прави всичко, с цел да осакати нововъзникващите пазари и разрастващите се страни ", сподели той. " Тези, които се развиват бързо, са ограничавани от тях. Тези, които наваксват, са възпрепятствани ".

Беларус и Китай са на едно и също мнение във връзка с построяването на многополюсен свят, съобщи неотдавна беларуският водач Александър Лукашенко. Подобно на Путин, Лукашенко постоянно се изрича против това, което той също разказва като надмощие на Съединени американски щати. На 17 август в Минск китайският министър на защитата Ли Шанфу и Лукашенко приветстваха проектите за усилване на военното съдействие сред двете страни. Очаква се през 2024 година да се проведат взаимни военни учения, съобщи беларуският президент. Автократичният водач акцентира, че Беларус разчита на първо място на своите " другари " Русия и Китай за военна поддръжка.

Какво да чакаме от Общото заседание на Организация на обединените нации?

През февруари 2023 година, една година след началото на съветската инвазия в Украйна, Общото заседание на Организация на обединените нации прикани за неотложно преустановяване на войната в Украйна, като 141 страни членки гласоподаваха " за ", а седем гласоподаваха " срещу " (Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа, Русия и Сирия). Сред 32-те страни, които гласоподаваха " въздържал се ", бяха Китай, Индия и Пакистан.

В седмиците преди идното Общо заседание на Организация на обединените нации генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш участва на срещата на върха на БРИКС, с цел да призове към съдействие в изискванията на рецесия. В рамките на събитието той се срещна с разнообразни водачи. " Дойдох в Йоханесбург с едно просто обръщение: В един накълцан свят с непреодолими рецесии просто няма опция на съдействието. Трябва незабавно да възстановим доверието и да дадем нов подтик на мултилатерализма за 21-ви век ", съобщи Гутериш през вчерашния ден в речта си на срещата на върха на БРИКС.

Гутериш прикани за промяна на структурите за световно ръководство, които са " отражение на света от през вчерашния ден ", оформил се директно след края Втората международна война, и предизвести, че " без такава промяна фрагментацията е неизбежна ". " Това важи с особена мощ за Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и институциите от Бретън Уудс ", съобщи ръководителят на Организация на обединените нации, визирайки Световната банка и Международния валутен фонд, които са доминирани от Запада.

Словения ще заеме мястото си на променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през 2024 година и 2025 година за повторно в историята си. Дипломацията на Словения води акция за опазване на интернационалния мир и съдействие. В нея бяха включени и въпроси от сферата на сигурността като климата, енергетиката и продоволствената сигурност, както и интеграцията и насърчаването на интернационалната взаимност. Тя ще би трябвало да се оправи с доста провокации, в това число с изменящите се геополитически връзки.

Словения нееднократно е показвала, че като член на Европейски Съюз и НАТО застава на страната на атакуваната Украйна. Въпреки това, след избирането на Словения за член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през юни, министърът на външните работи Таня Файон съобщи, че е належащо да се откри метод за диалози и съдействие с Русия, тъй като без разговор не е допустимо да се решат международните провокации.

Освен върху Украйна, Общото заседание на Организация на обединените нации ще се концентрира и върху климатичната рецесия

Няколко седмици преди Общото заседание на Организация на обединените нации Европейската комисия загуби " господин Зелена договорка ", най-видимото лице в битката против климатичната рецесия, нидерландският социалдемократ Франс Тимерманс, се отдръпва от поста си в основен миг за европейското законодателство за климата. Сега той е водещият претендент на лявата коалиция на изборите в Нидерландия през ноември. Словакът Марош Шефчович, който понастоящем е заместник-председател на Европейската комисия, ще го наследи на поста комисар на Европейски Съюз, претрупан със задачата да задейства Европейската зелена договорка.

В средата на август бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва беседва по телефона с американския си сътрудник Джо Байдън и акцентира, че е значимо да се реализира сериозен прогрес в дебата за климатичната рецесия преди идната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. В телефонния диалог Лула в детайли разказа полемиките, извършени на срещата на върха за Амазонка, състояла се в бразилския град Белем при започване на август с присъединяване на представители на осемте страни, в които е ситуирана най-голямата тропическа гора на планетата. Бразилският президент Лула предложи и промяна на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

(Статията е готова от Агенция Франс Прес, АНСА, ДПА, ЕФЕ и СТА)
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР