Китайският космически апарат Чанъе-4“ успешно кацна на обратната страна на

...
Китайският космически апарат Чанъе-4“ успешно кацна на обратната страна на
Коментари Харесай

За първи път космически апарат кацна на обратната страна на Луната

Китайският галактически уред „ Чанъе-4 “ сполучливо кацна на противоположната страна на Луната, оповестиха китайските държавни медии, съобщи Българска телеграфна агенция.

Никога до момента галактически уред не е кацал на противоположната страна на Луната, която значително е едва позната.

„ Чанъе-4 “ бе изстрелян на 8 декември м.г. в 2 часа сутринта локално време от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан. Той е кацнал на Луната в 10,26 ч. пекинско време (02,26 ч. по Гринуич), заяви организация Синхуа. 
Координатите на мястото на кацането на апарата - 177,6 градуса източна дължина, 45,5 градуса южна широчина, са задоволително покрай авансово откритото място за кацане, отбелязва ТАСС.


Пряката връзка с апарата няма да е допустима и по тази причина Китай изстреля сателит за връзка през май. Сателитът се назовава „ Цюецяо “ ( " Мостът на свраката " ) и е позициониран в орбита към Луната, тъй че да предава заповеди и данни, обменяни сред Земята и китайския модул. Модулът към този момент прати фотография от повърхността на Луната до спътника, прецизира китайската държавна телевизия.

Най-интересният теоретичен опит по време на китайската задача е доставянето на огромен резервоар със семена и яйца на инсекти. Целта е да бъде тествано дали те могат да се развият на Луната. Кацането затвърждава галактическите упоритости на Китай, отбелязва Франс прес.

Далечната страна на Луната е с доста по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаемия уред роувър ще би трябвало да направлява при тези сложни условия на терена. Мястото на кацането е покрай Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър към 2500 км и дълбочина 12 км.

„ Това е най-голямата, дълбока и остаряла конструкция, формирана от удар на Луната “, каза  Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. " Ударът може да е извадил материал от горната тога на Луната на повърхността. Това ще може да ревизира спектрометърът на „ Чанъе-4 “, добави специалистът.

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав, който евентуално се разграничава от този на близката страна на Луната поради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората. Радарът на „ Чанъе-4 “  ще изследва  повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със фотосите от камерите на лендъра и роувъра ще даде спомагателна информация за процесите на формиране на кратерите.

Роувърът „ Чанъе-4 “ най-общо повтаря външния тип на предшественика си - лунохода „ Юйту “ („ Нефритен заек “), който  беше спуснат на Луната с апарата „ Чанъе-3 “ на 14 декември 2013 година

Амбициозната китайска лунна стратегия ще продължи с апарата „ Чанъе-5 “ - задача за връщане на проби от Луната, която ще започва по-късно тази година. По време на тази задача ще бъдат събрани до 2 кг образци.

Асистент Андон Костов от обсерваторията в Рожен разяснява пред БНР, че за противоположната страна на Луната знаем значително неща, само че тя е относително едва изследвана.

" След кацането на Луната преди 50 години е имало над 70 сполучливи задачи, тъй че тя е доста добре изучена, само че в действителност забавното в тази ситуация е тъкмо това кацане - на противоположната страна ".

" Биологичният опит изследва дали има опция при такава гравитация да се развие микроекосистема – ларвите да отделят въглероден диоксид, а семената и растенията, които са покълнали, да го обработват посредством фотосинтеза и да го обръщат в О2. Това ще бъде снимано с камери “, изясни той.

" Основната научна задача е взимане на грунд от противоположната страна на Луната, където се допуска, че дебелината на мантията е по-малка. Предполага се, че е допустимо на повърхността да има материал, съдържащ частици, които да дадат информация за вътрешната конструкция на Луната ", сподели Андон Костов. 

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР