Китайският апарат “Чанг’e 3, който кацна на повърхността на Луната

...
Китайският апарат “Чанг’e 3, който кацна на повърхността на Луната
Коментари Харесай

Чанг-е 3 засне галактика от лунната повърхност!

Китайският уред “Чанг’e 3 ”, който кацна на повърхността на Луната през декември 2013 година, към момента работи! Колко хубава е тази вест за новата 2015 година!

През миналия месец, на 2-ри декември, “Чанг’e 3 ” съумява да снима спирална вселена от повърхността на Луната!

Снимката е формирана благодарение на лунния ултравиолетов телескоп LUT, инсталиран към “Чанг’e 3 ”.

Дейността по снимането на галактиката е осъществена със съдействието на Международната асоциация “Лунна обсерватория ”, Хавайския университет в Хило и с канадско-френския телескоп в Хавай.

Въпреки че достижението на китайската автоматизирана станция “Чанг’e 3 ” е удивително, това не е първото наблюдаване на вселена от повърхността на Луната. По време на задача “Аполо 16 ” през 1972 година астронавтите Джон Йънг и Чарлз Дюк съумяват да снимат галактиката Голям Магеланов облак.

Напомням на читателите, че през декември 2013 година “Чанг’e 3 ” достави на повърхността на луната дребния луноход “Юту ” (на бълг. – “Нефритен заек ”). Луноходът работеше на повърхността дълги месеци, само че по последна информация той към този момент не излъчва радиосигнали. По последна информация от китайските медии обаче () стационарният уред “Чанг’e 3 ” продължава да работи, в положително положение е и ще продължи да работи и в бъдеще.

Китай е едвам третата страна след Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, която е съумяла да достави функционален уред на повърхността на Луната.

Инфо: Leonard David

Освен тази вест, има и още една хубава – обстоен списък на фотоси от китайската задача към този момент е наличен в Интернет, на следния адрес: http://moon.bao.ac.cn/multimedia/img2dce3.jsp

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР