Китайските учени Минцей Лун, от Шанхайския университет, и Деюн У,

...
Китайските учени Минцей Лун, от Шанхайския университет, и Деюн У,
Коментари Харесай

Слънчевата светлина заменя праха за пране?

Китайските учени Минцей Лун, от Шанхайския университет, и Деюн У, от Хубейския университет, са създали покритие за тъкан, което разрешава тя независимо да се почиства при излагане на слънчева светлина, написа списание Applied Materials & Interfaces.

В основата на покритието е титанов диоксид. Особено привлекателни в това съединяване за откриватели били антимикробните му свойства и способността да се избавя от мръсотията.

По-рано също се правеха опити за култивиране на тъкани с титаниев диоксид. Но стремежи самопочистващ резултат се получаваше единствено при рискова ултравиолетовата радиация.

Китайските учени са постигнали този резултат при елементарна светлина. За задачата те първо лигирали титановия диоксид с азот. След това приготвили разтвор и сложили в него за една минута памучен плат. Последвало изплакване с вода и изсушаване. Наночастици от сребърен йодид, с които в крайната фаза била третирана тъканта, нараснали чувствителността на материала към светлина.

По време на тестванията, плата се самопочиствал освен от мръстоята, само че и от бактерии. Според учените, материалът не изгубва способността за независимо разчистване, даже и след изпиране.

Сега създателите на създаването ще би трябвало да тестват по какъв начин новото покритие въздейства на кожата.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР