Китайските технологични гиганти Baidu и Geely представиха електрическия автомобил Jiyue

...
Китайските технологични гиганти Baidu и Geely представиха електрическия автомобил Jiyue
Коментари Харесай

Baidu и Geely започват да продават електромобила Jiyue 01 с най-съвършения автопилот в Китай

Китайските софтуерни колоси Baidu и Geely показаха електрическия автомобил Jiyue 01 с усъвършенствана система за автопилот, основана на чипа Qualcomm 8295. Автомобилът има пробег до 720 км и може да се движи изцяло самостоятелно в три китайски града. Jiyue 01 разпознава гласови команди, жестове и може независимо да търси паркинг на разстояние до 2 км от притежателя.

Китайските компании Baidu и Geely публично оповестиха старта на взаимния си план – електрическият автомобил Jiyue 01, оборудван с една от най-усъвършенстваните системи за автопилот, които се оферират сега в Китай. Съобщава се, че автомобилът включва най-новите достижения в региона на изкуствения разсъдък и самостоятелното шофиране.

Jiyue 01 е построен въз основата на платформата Sustainable Experience Architecture (SEA) на Geely и се предлага с два разновидността на батерията: 71,4 kWh и 100 kWh, осигуряващи пробег надлежно 550 км и 720 км. Станцията за бързо зареждане може да зареди батерията от 10% до 80% за по-малко от 30 минути. В взаимозависимост от конфигурацията Jiyue 01 може да бъде оборудван с един или два електромотора с мощ 200 kW или 400 kW, които обезпечават ускоряване от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди.

Jiyue 01 е първият сериен автомобил, в който е употребен чипът за интелигентни коли 8295 на Qualcomm, който поддържа работата на системата SIMO. Тя е способна да разпознава гласови команди със забавяне от 500 милисекунди и да води комплицирани диалози с до четирима души по едно и също време, като ги запомня и възобновява разговорите след спиране.

Системата схваща и жестове и образни сигнали за по-персонализирано взаимоотношение с водачите. Освен това тя може да извършва команди на притежателя от разстояние. Например, можете да изпратите суперавтомобила да търси самостоятелно място за паркиране на разстояние до два километра.

Автопилотът на Jiyue 01, несъмнено, работи с цифрови карти, само че разчита главно на машинното зрение. За задачата той разполага със сериозен боеприпас: 11 видеокамери, 12 ултразвукови радара и 5 радара с милиметров обсег. Автомобилът към този момент може да се движи изцяло самостоятелно в три китайски града – Ханджоу, Пекин и Шанхай – само че се възнамерява през 2024 година да покрие още 200 обитаеми места. В Китай цената на този електрически автомобил стартира от 34 150 $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР